Slovenija
45 ogledov

“Ubijanje za šport in zabavo”

Kozica
1/3
DOPPS
Predlogi. Polovica predlaganih novih lovnih vrst ptic v Sloveniji ogroženih.

Šokantna stvar pri predlogu je, da predvideva tudi streljanje močno ogroženih vrst ptic v Sloveniji. Tako je predlog za širitev seznama lovnih vrst ptic in podaljševanja lovnih dob komentiral varstveni ornitolog pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) Tomaž Mihelič.

“Če pogledamo štiri predlagane vrste – jerebico, sloko, kozico in kreheljca, vidimo, da je vsaka od njih v Sloveniji ogrožena kot gnezdilka in da govorimo o peščici gnezdečih parov v Sloveniji,” so opozorili.

Pobijanje ni potrebno

Povzetek predlogov, ki so jim ga v mnenje poslali z ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) predvideva uvrstitev osmih zavarovanih ptic med lovno divjad, pravijo v društvu. “Med njimi tudi ruševca in kormorana, ki v skladu s ptičjo direktivo na območju Evropske unije ne moreta biti lovni vrsti,” so opozorili. Poleg zgoraj omenjenih vrst sta v predlogu še liska in grivar, ki se ga zlahka zamenja z ogroženim duplarjem (Columba oenas). Vrste ptic, ki so navedene v predlogu, po zagotovilih društva ne delajo škode, umetno uravnavanje populacije pa ni potrebno. “Pri lovu na te vrste bi šlo zgolj za ubijanje za šport in zabavo,” so dodali.

“Uredba je še v fazi, ko še niti niso bila soočena vsa različna mnenja,” so povedali na MKO. Sklicati nameravajo sestanek vseh ustanov in društev, v medresorsko usklajevanje bi poslali šele usklajeno različico.

“Lovci nikoli nismo in tudi ne nameravamo loviti ptic, ki so ogrožene,” so se odzvali na Lovski zvezi Slovenije (LZS). Dodali so, da predlagajo predvsem lov na sloko in goloba grivarja, “vrsti, ki se povečujeta”. Odstrel preostalih ptic pa bi bil strogo načrtovan.

Komentarjev 3
  • bla_blabla 17:01 27.februar 2013.

    Jaz bi odprl sezono lova na lovce...no se 10% je mogoce celo normalnih, ostalih 90% pa je idiotv, ki si zasuzijo svinec.

  • privat 15:20 27.februar 2013.

    ne razumem sploh ,da je danes potrebno ubijati in to dovoliti pijancem da nosijo orožje ..kaka debilna scena!! Pa vsak drugi pijanček je že lovec...

  • jakec1897 14:32 27.februar 2013.

    Lovec = Morilec