Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Ubil ga je za okrog tisoč evrov, dobil jih je 80

senca Shutterstock
Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje kosovskemu državljanu Albanu Thaciju, ki naj bi novembra 2014 oropal in ubil bohinjskega učivelja Pavla Zupana.

Tožilstvo Albanu Thaciju očita umor iz koristoljubja, Thaci se je danes branil z molkom. Sojenje se bo tako z zaslišanjem prič nadaljevalo oktobra.

Kot je v današnjem branju obtožnice dejala tožilka Marija Marinka Jeraj, je Thaci 2. novembra 2014 vstopil v hišo Pavla Zupana v Nomenju v občini Bohinj pod pretvezo, da kupuje les. Ko se je Zupan obrnil v notranjost hiše, ga je Thaci s kleščami in gasilsko sekirico najmanj devetkrat udaril po glavi. 58-letni Zupan je zaradi hudih poškodb glave po nekaj urah umrl, je obrazložila tožilka.

Thaci je policistom, ki so ga prijeli februarja letos, sicer priznal, da je večkrat udaril Zupana in odnesel denar, k čemur pa naj bi ga nagovorili trije makedonski Albanci. Dva izmed njiju, in sicer Shklqim Banushi in Jeton Fida sta priznala rop v sostorilstvu in sklenila dogovor s tožilstvom, sodišče pa jima je junija dosodilo leto in osem mesecev zaporne kazni, ki jo bosta opravila v obliki družbenokoristnega dela.

Domnevnega četrtega sostorilca Djemila Ale niso našli, niti naj ne bi bil na Interpolovem seznamu iskanih oseb. Thaci v svojem prvotnem zagovoru, ki ga je danes prebrala sodnica Marjeta Dvornik, njega sicer večkrat navaja kot enega izmed pobudnikov ropa.

Verjeli so, da je v hiši sto tisočakov

Kot je policistom povedal Thaci, je novembra 2014 prišel v Slovenijo in Ala prosil za denar. Nato sta ga Ala in še dva makedonska Albanca nagovorila k ropu moškega v kraju Nomenj, pri katerem so opravljali gradbena dela in ob tem izvedeli, da naj bi v hiši hranil 100.000 evrov.

Thaci naj bi moškega brez težav obvladal in iz hiše odnesel denar, ki bi si ga četverica razdelila. Vendar, kot je dejal Thaci, se je Zupan, ko ga je udaril po hrbtu, obrnil in ga prijel za vrat. Sam je tedaj s predmeti, ki so mu prišli pod roke, začel udarjati po njem. Zaradi navala adrenalina in razburjenosti pa se, kot je dejal, ne spomni dobro, kaj se je dogajalo.

Ko je Zupan obležal, je začel iskati denar, vendar je našel le okoli 1000 evrov. Nato je zapustil hišo, pri čemer ni vedel, v kakšnem stanju je Zupan. Ko se je četverica vrnila v Alovo stanovanje, mu je, kot je povedal Thaci, ta izročil le 80 evrov. Thaci je nato odšel na Kosovo, letos pa se je znova vrnil v Slovenijo, kjer ga je policija prijela. Odtlej je v priporu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Marko Mohorko 12:34 31.avgust 2016.

    Umor iz koristoljubja, smrtna kazen bi bila premilostna

  • Ferluci 08:14 31.avgust 2016.

    Tudi tebe je brezuspešno zdravil. Ponovi vajo.

  • dragec 16:42 30.avgust 2016.

    menda je neuspešno zdravi tudi lalanskega ćefurja JJ