Svet
16 ogledov

Bivši terorist: "Mosul pada, bitka se seli v Evropo"

Mosul Profimedias
Belgijec, nekdanji pripadnik IS, svari, da se bo v primeru padca Mosula, boj džihadistov preselil v Evropo.

Kot pravi, kljub udarcem, ki so bili zadani IS, ostaja njihova mreža prostovoljcev še vedno velika in njihova priprava ni bila ogrožena. "Še naprej bodo lahko pripravljali ljudi za samomorilske napade v Evropi, kar ima lahko veliko hujše posledice. Mnogi so prepričani, da Mosula in Rake ne morejo ubraniti. Boj se seli v Evropo," njegove besede navaja Index.hr.

Za Mosul naj bi rabili dva meseca

Medtem se nadaljuje ofenziva na Mosul. Mesto je zadnja večja utrdba Islamske države v Iraku in je že več kot dve leti v rokah IS. V mestu ostaja na stotine civilistov, ki jih pripadniki IS zadržujejo kot živi ščit. Po prvih nekaj dneh ofenzive je jasno, da bitka za Mosul ne bo enostavna. "Faludžo smo osvobajali pet tednov, za Ramadi smo potrebovali pet mesecev. To bo nekje vmes," je ocenil polkovnik Hamid Samariae. 

Ubili desetine ljudi

Pripadniki IS so medtem napadli mesto Kirkuk in v mestu na več lokacijah zajeli številne talce. Prva tarča njihovega napada je bila elektrarna, s katero upravljajo Iranci. V napadu je bilo ubitih najmanj 16 delavcev. Skupno je bilo v napadu na Kirkuk ubitih več deset ljudi, poroča The Guardian.  

Po besedah iraške policije naj bi se napad v zgodnjih sobotnih urah končal. Napadalci naj bi bili ubiti ali pa naj bi se razstrelili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • erikkk 20:58 23.oktober 2016.

    Kaj ta kvasi neumnosti ... V evropi je policajev na vsakem vogalu... to ni ugoden teren za krt tko v tri dni se neke viteze it... takoj te ulovijo ...malce preveč domišljav ta ISjevec ki bi moral bit ...prikaži več v zaporu ne pa dajat neumne izjave

  • Avatar Leon
    Leon 08:47 23.oktober 2016.

    Bivši terorist: "Mosul pada, bitka se seli v Evropo"..........to se že dogaja ! Kaj bo naredil EU parlament ? Tisti parlament ,ki določa članicam koliko morajo odvajati za to in ono,kaj bodo jedli,pili ....... ? Nič ,skrili se bodo v ...prikaži več dobro varovane objekte !

  • OneCent 07:22 23.oktober 2016.

    Kdo pa si ti?