Slovenija
639 ogledov

Ubita partnerka roparja redno k notarju, k njemu pa zdaj policija

Notarska pisarna Jožeta Sikoška
1/3
Žurnal24 main
Kriminalisti premetali arhive ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška zaradi suma ponarejanja uradnih listin.

Ljubljanski kriminalisti so enemu od poslovno najuspešnejših notarjev v prestolnici Jožetu Sikošku zasegli več domnevnih dokazov o nezakonitih notarskih opravilih. Sikoškova notarska pisarna naj bi namreč pripravljala sporne notarske zapise o navidezni prodaji poslovnih deležev tujcem, čeprav naj bi se notar dobro zavedal, da so bili prodani navidezno, da bi tuji državljani pridobili pogoje za delo in bivanje v Sloveniji.

Nekaj pogodb naj bi Sikošek pripravil celo brez potrebnih pooblastil tujcev, ki jim je bil poslovni delež določenega podjetja prodan. 

Hišna preiskava za dobro jutro v torek

Kriminalisti so zato pri Sikošku opravili hišno preiskavo, postopek proti njemu pa po naših informacijah vodijo že vsaj nekaj mesecev.

"Med drugim so opravili 33 hišnih preiskav pri fizičnih in pravnih osebah in prostorih državnih organov zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj  v povezavi z domnevnimi zlorabami pri izdaji delovnih dovoljenj za tujce," pojasnjujejo na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Pokojna podjetnica dnevno pri notarju?

V notarski pisarni za pojasnila niso bili dosegljivi, saj se na telefonske klice ni nihče odzival. Po naših informacijah pa naj bi jim kriminalisti odnesli precej dokumentov, računalniške diske in drugo računalniško opremo. Zasegli naj bi zlasti dokumente, ki po naših informacijah razkrivajo domnevno nezakonito izdajanje delovnih dovoljenj tujcem na zavodu za zaposlovanje v najmanj zadnjih treh letih. Na te domnevne kršitve pa naj bi kriminalisti naleteli celo ob preiskavi okoliščin smrti 32-letne Zorice Škrbić, partnerke Dejana Vidmarja, pred nekaj meseci obsojenega za spektakularni rop sefov SKB iz leta 2005.

Škrbićevo so konec junija sredi Ljubljane ugrabili zamaskirani neznanci, odpeljali v okolico Brezovice, kjer naj bi jo grobo pretepli in v Podpeči odvrgli iz vozila na cesto. Zaradi hudih poškodb je takoj po napadu umrla.

Škrbićeva je sicer glede na podatke poslovnega registra od leta 2000 do smrti ustanovila preko 50 podjetij, večina naj bi jih poslovala le navidezno. Vodenje teh podjetij pa naj bi zgolj na papirju predala tako imenovanim slamnatim direktorjem, ki naj bi jih iskala celo preko oglasov, idealni kandidati so bili revnejši tujci, ki so v Slovenijo prišli z Balkana. Obljubila jim je, da jim bo priskrbela dovoljenje za delo in bivanje pri nas, čeprav je bilo v večini primerov jasno, da teh ne bo nikakor mogla pridobiti po zakoniti poti. 

Notar naj bi za Škrbićevo pripravil notarski zapis, pogodbo, iz katere naj bi izhajalo, da Škrbićeva tujcu prodaja določen poslovni delež v enem od svojih podjetij. Tujec pa naj bi s podpisom takšne pogodbe, kot novopečeni družbenik v slovenskem podjetju, izpolnil pogoj za pridobitev delovnega dovoljenja. Škrbičeva naj bi sicer kasneje deleže odkupovala nazaj in poslovala najprej.

Uslužbenke zavoda za zaposlovanja naj bi sodelovale

Z notarsko overjeno pogodbo naj bi Škrbićeva nato tujce vodila k izbranim uslužbenkam zavoda za zaposlovanje, da so dobili potrebna dovoljenja . Pri tem pa naj bi tudi te, enako kot notar, vedele, da je Škrbićeva poslovni delež prodala le navidezno, oziroma z lažno pogodbo.

Vse te kršitve so najprej zaznali ravno na zavodu za zaposlovanje. "Konkretna prijava zoper notarja Sikoška s strani zavpoda ni bila podana, je bila pa generalna policijska uprava že konec leta 2012, ko je ta organizirala skupni sestanek nadzorstvenih organov, obveščena o problematiki suma kršitev zakonodaje glede urejanja dela in bivanja tujcev," pravijo za zavodu za zaposlovanje. 

Policija pa naj bi na domnevno sporno sodelovanje med Škrbićevo, nekaterimi uslužbenkami ZRSZ in notarjem Sikoškom postala še bolj pozorna po smrti Škrbišćeve.

"Zaenkrat je storitve kaznivih dejanj osumljenih 20 fizičnih in 5 pravnih oseb," dodajajo na PU Ljubljana.

Notar pod lupo zaradi 23 kaznivih dejanj

Sikošek se že nekaj let uvršča v sam vrh najuspešnejših slovenskih notarjev oziroma med dvajset največjih notarjev po višini prihodka pri poslovanju.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) in kriminalisti pa ga po naših informacijah že nekaj mesecev preiskujejo zaradi 23 domnevnih kaznivih dejanj, zaradi česar mu grozi do triletna zaporna kazen.

"Zaradi kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja uradne listine in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Prve razloge za sum je policija pridobila tekom izvajanja predkazenskih postopkov zoper druge osebe, 21. oktobra pa je bila pri fizični osebi in v notarski pisarni opravljena hišna preiskava," dodajajo na SDT.

Komentarjev 11
  • malonaokoli 10:30 26.oktober 2016.

    jaz pa upam, da bodo vse tujce takoj poslali domov z Odločbo z 10 letno prepovedjo vstopa v Slovenijo.

  • malonaokoli 10:30 26.oktober 2016.

    jaz pa upam, da bodo vse tujce takoj poslali domov z Odločbo z 10 letno prepovedjo vstopa v Slovenijo.

  • allstarr111 12:57 10.oktober 2016.

    Ja kaj pe te pupe na zavodu za zaposlovanje ? a imen teh so pa tajnost al kako, te bi mogl takoj javno objavit in zagrozit z ostrimi kanimi, pa bi izblebetale še vse druge svinjarije.