Magazin > Lepota & telo
309 ogledov

Učinkovita terapija, primerna za vse

trakovi Shutterstock
Terapijo z elastičnim samolepilnim trakom, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok, predpiše specialist fiziater.

Kineziološki taping oziroma terapevtsko lepljenje trakov je metoda, ki zmanjšuje poškodbe in krajša čas rehabilitacije. “Učinkuje pri ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih, kot so akutni zvini, kronične bolečine in poškodbe,” pravi fizioterapevtka Pia Ana Lemark. Najdlje metodo uporabljajo fizioterapevti pri vrhunskih športnikih, v zadnjem času pa je vse bolj razširjena tudi pri rehabilitaciji bolnikov.

Opora mišicam in sklepom

Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost ter izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Metodo uporabljajo tudi pri nevroloških težavah. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati procesi samozdravljenja, saj ponujajo oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov.

Tudi za nosečnice

Metoda se je kot učinkovita izkazala tudi za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, uporabljajo pa jo tudi pri bolnikih s kroničnimi bolečinami zaradi poškodb oziroma stanj gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu ...

Pomembna pravilna namestitev

Terapevtske trakove bi po padcu na smučanju predlagala kot kombinacijo z drugim zdravljenjem,” terapevtka odgovarja na vprašanje, ali lahko z njimi pomagamo tudi pri težavah po padcu na snegu. Svetuje pa, da tega ne počnite sami.
“Potrebnega je precej znanja anatomije, nameščanje ni tako preprosto, kot je videti. Zelo pomembno je, da je obravnavan del telesa v pravilnem položaju za namestitev traku in da nateg traku ni premočan ali prešibak,” pravi Lemarkova.

Elastični samolepilni trakovi delujejo največ pet dni, nato začnejo popuščati. “Preden namestimo nove, mora biti pacient 14 ur brez terapije, da se telo povrne v prvotno stanje,” razlaga. Po premoru lahko trakove znova namestijo. Med stranskimi učinki terapevtka omenja neprijeten občutek, ki se pojavi pri nekaterih ljudeh, trakove pa potem snamejo.

Komentarjev 1
  • Denis Kekic 15:38 19.februar 2013.

    Res je, avtentični Kinesio trakovi pomagajo, še posebej, če jih namesti fizioterapevt, ki je opravil originalni Kinesio seminar!Več informacij o avtentičnih Kinesio trakovih in seminarih na http://www.kinesio.si/