Slovenija
393 ogledov

Udeležba delavcev pri dobičku: "Če za to namenim dva milijona evrov, država pobere 60 odstotkov!"

Igor Akrapovič Akrapović
Osnovna težava sistema nagrajevanja delavcev je, da se njihova udeležba pri dobičku obdavči kot plača. Namesto delavca torej večino nagrade pobere država. Zato se podjetja za ta način stimuliranja zaposlenih zelo redko odločajo.

"Za vzdušje med zaposlenimi je politika nagrajevana seveda odlična. Je pa izjemno draga za podjetje. Mi smo naredili izračun za primer, če družba za delitev dobička nameni tri tisoč evrov po osebi. V tem primeru zaposleni prejme le 1.200 evrov, država pa pobere 1.800 evrov," je kritičen prvi mož gospodarske zbornice Samo Hribar Milič.

Prikimuje mu eden uspešnejših slovenskih podjetnikov Igor Akrapovič: "Če za nagrade namenim dva milijona evrov, država pobere 1,2 milijona. To je nesmisel. Že dlje časa se zavzemamo, da bi bile te nagrade in trinajste plače manj obdavčene, ali pa vsaj, da od njih ne bi bilo treba plačati prispevkov, pa nas država ne posluša. Dejstvo je namreč, da bodo ljudje denar, ki ga dobijo, trošili in to to je za gospodarstvo dobro."

razno30.03.09..D 17.05.2001 BORUT BRATINA - SEMINAR SPREMEMB IN DOPOLNIL ZGD FOT | Avtor: Urban Štebljaj Urban Štebljaj

"Treba je pogledati ureditev v tujini"

Strinja se tudi stroka.Tu ni velike filozofije, poudarja Borut Bratina z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete:  "Treba je pogledati kako imajo to urejeno v tujini. Sam mislim, da bi velik korak naprej naredili, če bi udeležbo delavcev pri delitvi dobička obdavčili tako kot je obdavčena dividenda. Zdaj je to izplačilo obremenjeno z dohodnino in prispevki in je povsem nezanimivo." 

Tople vode nima smisla odkrivati, modeli v svetu so znani, še poudarja Bratina: "Zaposlenim lahko podjetje da tudi delnice. A tudi to je z davčnega stališča nezanimivo. Politika na tem področju je namreč povsem zgrešena. Opcija se obdavči že ob podelitvi, namesto da bi se ob realizaciji – to je lahko veliko finančno breme, saj mora zaposleni plačati davke še preden ima denar."

Akrapovič: "Sistem delitve delnic se pri nas še dolgo ne bo obnesel"

Prav za delitev delnic svojega podjetja med zaposlene se je pred leti odločit tudi Akrapovič. A v začetku letošnjega leta je od svojih sodelavcev vse delnice odkupil.

"Sistem se ni obnesel, sodelavci se v njem niso prepoznali. Pri nagrajevanju z delnicami gre pač za finančni učinek na dolgi rok, ljudje pa radi vidijo takojšnje rezultate," pojasnjuje Akrapovič.

Kritično je bilo po njegovem predvsem takrat, ko je bila gospodarska kriza na vrhuncu in je vrednost delnic padala. 

"Zaposleni so bili zgroženi. In čeprav so nekateri želeli delnice obdržati, sem se vseeno odločil, da njihove deleže odkupim. Ta sistem v Sloveniji še dolgo ne bo zaživel v praksi, saj je večina ljudi preveč fokusirana na kratkoročne učinke," še dodaja. 

Zdaj so v podjetju uvedli drugačen način nagrajevanja. Sodelavce na koncu leta ocenijo. "Sistem je kompleksen, a pravičen. Višina nagrade je odvisna od uspešnosti podjetja. Lani smo denimo poslovali dobro, zato je štiri petine zaposlenih za nagrado prejelo 120 odstotkov plače, nekateri so prejeli manj, drug pa tudi dvokratnik plače," poudarja Akrapovič. 

Proizvodnja | Avtor: Profimedias Profimedias

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Senior 20:32 09.december 2015.

    Nič ne moremo! Živimo v Butalah, kjer nam vladajo butalski zakoni!

  • maresem 18:21 09.december 2015.

    Bolje zate, da tega ne veš, .. spoznaš.,... srečaš.

  • blueone 18:05 09.december 2015.

    udeležba pri dobičku, se bi izplačevala iz samega dobička podjetja...ali pa kot je tudi v tujini v navadi se lahko delavcu da tudi kot nagrada, določeni lastniški delež v podjetju in potem pride še do večje povezave med delavcem in podjetjem...