Šport > Nogomet
45 ogledov

Obeta se finalni "Clásico": derbi z obrestmi Realu

Di Natale gol Friuli Udinese Fiorentina italijanski pokal Coppa Italia
1/53
EPA
Real Madrid se je Atléticu maščeval za lanski poraz v finalu in na prvi polfinalni tekmi ponižal someščane (3:0). Barcelona z igralcem več spet neprepričljiva proti Real Sociedadu (2:0). Gervinho poskrbel za zmago Rome nad Napolijem (3:2).

Santiago Bernabéu se je pridružil dolgemu seznamu španskih nogometnih hramov in se pred začetkom tekme med Real Madridom in Atléticom poklonil preminulemu Luisu Aragonésu. Dolgoletna ekipa nekdanjega selektorja se je v belo hišo vrnila po dveh zaporednih zmagah, po ligaški v letošnji sezoni so rdeče-beli Madrid šokirali tudi v lanskem finalu pokala.

Na mestu poškodovanih Garetha Bala in Davida Ville sta začela Jesé Rodriguez pri domačih in Raúl García pri gostih, prve minute pa je zaznamovala grobost in nepovezanost na obeh straneh. Realu je nato uspelo nekaj dobrih akcij po desnem boku, a je bila v zadnjem trenutku vedno znova na mestu obramba Atlética, ki je reševala luknjičavega Emiliana Insúo. Po kotu je nevaren strel Karima Benzemaja ustavil kapetan Gabi Fernández.

Pepejev izstrelek prelisičil Courtoisa

Atlético se je prebudil v 13. minuti, ko je eden najnižjih na igrišču, turški vezist Arda Turan, dobro skakal v kazenskem prostoru, njegov poskus z glavo pa je obranil Iker Casillas. Domače navijače, do lanske sezone navajene zgolj na zmage belega baleta proti največjim mestnim tekmecem, je nato v 17. minuti razveselil branilec Pepe.

Brazilski Portugalec je "iz drugega plana" krenil proti kazenskemu prostoru in močno ustrelil proti vratom Thibauta Courtoisa, žoga pa se je med letom dotaknila Insúe in končala za hrbtom Belgijca. Bernabéu je lahko po dolgem času znova proslavljal vodstvo Reala, a je bilo takoj vroče na drugi strani, kjer se je Diego Costa začel prerivati z vsemi, še posebej Pepejem (slednji mu je v enem od "duelov" v obraz poslal vsebino svojega nosu), po prostem strelu Kokeja pa je do strela tik pred Casillasom prišel João Miranda, a ni uspel zadeti.

Real pretil z višjim vodstvom

Costa in Pepe sta še naprej vodila svojo osebno bitko, rumeni karton je po prekršku nad rojakom ob avtu prvi dobil Pepe, Real pa je v 24. minuti zahteval tudi najstrožjo kazen, ko je Miranda nespretno v kazenskem prostoru zrušil Álvara Arbeloo, toda sodnik Clos Gómez ni reagiral. A kraljevi klub je še naprej pritiskal in po grobem prekršku Diega nad Cristianom Ronaldom je do strela z roba kazenskega prostora prišel Ángel di María, žoga pa je po novem odboju tokrat srečno končala na tribuni.

Casillas Real Madrid Atletico Copa del Rey španski pokal polfinale | Avtor: EPA EPA
Atlético je živel nevarno in lahko bi zaostal tudi z 0:2, potem ko je Courtois z eno roko ustavil poskus Jeséja in žogo odbil točno do Luke Modrića, čigar volej pa je zletel točno vanj. Jesé je po novem prodoru iskal soigralce v sredini, toda Atlético je srečno preživel tudi 39. minuto in z minimalnim zaostankom zdržal do polčasa.

Godín zapretil prvi, Jesé še naprej trese

Diego Simeone ni čakal in Diega, ki je derbi začel le nekaj dni po povratku v klub, zamenjal s Cristianom Rodríguezom. Njegov urugvajski rojak Diego Godín je že v eni prvih akcij zapravil veliko priložnost, ko je po podaji iz kota preskočil Pepeja, a z nekaj metrov streljal čez gol Casillasa. 

Toda še naprej neprepoznavni Atlético je v še večje težave padel v 57. minuti, ko je Di María s fantastično podajo našel vtekajočega Jeséja, Kanarčan pa je podobno kot v Bilbau pred vrati "pičil" žogo, ki je pod Courtoisom ušla v mrežo za velikih 2:0. Za nameček se je Costa jezno odzval na start Di Maríe in dobil rumeni karton, zaradi katerega ne bo smel igrati na povratni tekmi.

Di María praktično že odločil finalista

Dvajset minut pred koncem rednega dela je bil blizu tudi Pepe, ki je kot Di Maríe domiselno s kolenom poslal za las mimo južnega gola. Atlético je bil blizu zlata vrednega gola v 72. minuti, ko je Modrić z golove črte rešil strel Godína z glavo in dobil ovacije celotnega stadiona. Po tem, ko je Ancelotti namesto Benzemaja v igro poslal še Álvara Morato, si je Real praktično že zagotovil finalno vozovnico – Di María je z novim preusmerjenim strelom še tretjič v večeru matiral Courtoisa.

Vsaj nekaj upanja bi laho Atléticu pred povratno tekmo prinesel zadetek Adriána Lópeza, a je rezervista, ki je sam prodiral proti Casillasu, v zadnjem trenutku izvrstno ustavil Pepe. Zmago Reala je zgolj malce pokvarila poškodba Di Maríe – Argentinec je s poškodbo mišice odšepal z zelenice, od koder je ob ovacijah odšel tudi Jesé. Sicer nerazpoloženi Ronaldo je rezervistu Morati v sodnikovem dodatku na pladnju serviral tudi 4:0, a je mladi napadalec pred vrati streljal slabo.

Zehanje na Camp Nouu: Barça nič boljša kljub zmagi

Tekma bi se po novi napaki zadnje vrste kmalu začela katastrofalno za Barcelono, ki jo je zaostanka rešil José Manuel Pinto. Javier Mascherano je rutinsko izbijanje poslal točno pred Carlosa Velo, Mehičan, ki se je odločil izpustiti letošnji mundial, pa je na robu kazenskega prostora pripravil strel Antoineju Griezmannu, a je bil Pinto na mestu. 

Barça je na znova zelo slabo zapolnjenem Camp Nouu (38.505 gledalcev) odgovorila v 13. minuti, ko je Daniel Alves z boka na drugo vratnico poslal slastno žogo po tleh, ki je v mrežo ni uspelo pospraviti Cescu Fàbregasu, takoj v naslednjem napadu pa je slabo pred vrati reagiral tudi Alexis Sánchez. Gostujoči strateg Jagoba Arrasate je moral že pred iztekom prvih 20 minut opraviti prvo zamenjavo – enega od kar petih branilcev Mikela Gonzáleza je zamenjal s Carlosom Martínezom

Messijeva smola in Mascheranova sreča

Razpoloženi vratar Eñaut Zubikarai se je po hitrem postopku spreminjal v enega izmed junakov tekme, ko je v 26. minuti po podaji v sredino kar dvakrat ustavil Lionela Messija, ki v mrežo po izvrstni obrambi ni uspel pospraviti niti odbitka. Nič več sreče Argentinec ni imel v 39. minuti, ko je prosti strel s slabih 20 metrov poslal skorajda točno v stičišče aluminija nepremičnega Zubikaraija.

Izkazal se je tudi Pinto na drugi strani, ko je v 43. minuti Mascheranu znova ušel Vela, z Argentincem na hrbtu pa je morda tudi pod prekrškom (slednji bi seveda pomenil rdeči karton in izključitev) Mehičan streljal v dobro postavljenega Andaluzijca. Nato se je vse obrnilo na glavo za Baske – Sergio Busquets je v mrežo sredi kazenskega prostora pospravil podajo s strani, Iñigo Martínez pa je med pritoževanjem dobil rdeči karton.

Mati vseh avtogolov

Barcelona z enim igralcem več ni blestela, a na 2:0 pobegnila po uri igre, ko je na Camp Nouu padel eden najbolj neverjetnih golov zadnjih let. Sánchez je po izvrstni podaji Fàbregasa pobegnil realovcem in zatresel vratnico, vezist Gorka Elustondo pa je odbitek komično poslal v glavo svojega vratarja in žoga je končala v mreži.

Katalonci so še nekajkrat zapretili za še višjo zmago, Gerardo Martino pa se je ob ovacijah le usmilil Andrésa Inieste, ki je dobil zadnjih 16 minut. Zubikarai je v eni zadnjih akcij odlično posredoval po fantastičnem voleju Messija, ki je v padcu po podaji s strani uspel poslati žogo pod prečko, Pedro pa je z roba kazenskega prostora streljal za las preko gola. Razen prodora Messija v sodnikovem dodatku je gledalce s sedežev dvignilo bore malo reči.

Alexis Sanchez Xavi Messi Barcelona Real Sociedad Copa del Rey španski pokal | Avtor: EPA EPA

Udi s prednostjo v Firence, Iličić obsedel

Na stadionu Friuli si je Udinese pred povratno tekmo priigral prednost enega zadetka (2:1), čeprav je Fiorentina izgledala bolj nevarno skozi celoten dvoboj. Josip Iličić si je tokrat celoten obračun ogledal s klopi.

Po dinamičnem uvodu v srečanje se je tempo umiril. Kljub temu smo v prve pol ure videli veliko strelov in nekaj polpriložnosti, a brez večjih težav za oba vratarja. Gostujoči čuvaj mreže Neto se je dobro odrezal ob poskusih z razdalje, v 36. minuti pa ga je vendarle premagal Antonio di Natale. Roberto Pereyra je zdrvel v protinapad in z žogo za obrambo našel Silvana Widmerja, Švicar pa je v sredini hitro podal do legende domačega kluba, ki je brez težav zabil.

Po zaostanku je Viola začela prevladovati na zelenici. Mladi domači vratar Simone Scuffet je strel Alessandra Matrija še uspel ustaviti, nič pa ni mogel storiti glede projektila Juan Manuela Vargasa. Perujec je s 25 metrov od prečke prekrasno zadel in na polčas se je odšlo ob izenačenem rezultatu (1:1). 

Rezervist prinesel zmago

Tudi na začetku nadaljevanja je imela "Viola" več od igre. Najbližje zadetku je bil Matri, njegov udarec iz obreta je končal tik ob levi vratnici domačih vrat. Tudi Vargas je bil po predložku Joaquina blizu drugega gola po strelu z glavo, na drugo strani pa je rezervist Luis Muriel z nenatančnim strelom zapravil asistenco Widmerja.

A Kolumbijec se je za padec koncentracije oddolžil v 82. minuti. Žogo je sprejel 20 metrov od gola, nato pa nameril v spodnji kot in od vratnice matiral nemočnega Neta. Udinese je do konca "kradel" čas in uspel pripeljati tekmo do konca s pozitivnim rezultatom. A prednost enega zadetka (2:1) še zdaleč ne zagotavlja mirnega obiska vročega stadiona Artemio Franchi na povratni tekmi.

"Dvojček" Gervinha v Rimu, Napoli še živi

AS Roma je na izvrstni tekmi v Rimu po dveh golih Gervinha uspela premagati Napoli, ki je na Olimpicu zaostajal že z 0:2, nato pa po zadetkih Gonzala Higuaína in Driesa Mertensa v drugem polčasu prišel do velikega kapitala pred povratno tekmo pod Vezuvom.

Po tem, ko se je Gervinho po izjemni podaji Francesca Tottija v prvem polčasu sprehodil mimo vratarja Pepeja Reine prav do golove črte, je na 2:0 s fantastičnim strelom v stičišče vrat povišal Kevin Strootman. Popolno prevlado rumeno-rdečih je takoj po začetku drugega dela tekme pokvaril vratar Morgan De Sanctis, ki je v mrežo komično spustil preusmerjen strel/podajo Gonzala Higuaína, Mertens pa je z lepim strelom izenačil 20 minut pred koncem.

Da so domači gledalci domov vseeno odšli zadovoljni, je nekaj minut pred koncem obračuna vseeno poskrbel Gervinho. Afričan je začel noro slavje na južni tribuni, ko je s strelom na prvo vratnico zaključil lepo moštveno akcijo Rome in postavil končni izid.

Španski pokal (Copa del Rey), polfinale, prvi tekmi:

Real Madrid : Atlético Madrid 3:0 (1:0)
Pepe (17), Jesé (57), Di María (73)

Postavi

Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrão; Alonso, Modrić, Di María (od 81. Illarramendi); Jesé (od 84. Isco), Ronaldo, Benzema (od 73. Morata). Na klopi: López; Carvajal, Varane, Marcelo.

Atlético: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Insua; Gabi, Koke, Arda (od 62. López), Diego (od 46. Rodríguez); García (od 70. Sosa), Costa. Na klopi: Aranzubia; Alderweireld, Manquillo, Tiago.

Sodnik: Clos Gómez (Zaragoza).

Barcelona : Real Sociedad 2:0 (1:0)
Busquets (44), Zubikarai (60/a.g.)
RK: Martínez (44/Real)

Italijanski pokal (Coppa Italia), polfinale, prvi tekmi:

Udinese : Fiorentina 2:1 (1:1)
Di Natale (36), Muriel (82); Vargas (44)
Iličić (Fiorentina) je obsedel na klopi.

AS Roma : Napoli 3:2 (2:0)
Gervinho (13, 88), Strootman (32); Higuaín (47), Mertens (70)

Angleški pokal (FA Cup), ponovljeni tekmi 4. kroga:

Fulham : Sheffield United 0:1* (0:0)
Miller (120)
* – po podaljšku

Preston North End : Nottingham Forest 0:2 (0:1)
Mackie (18), Henderson (90)

Francoski ligaški pokal (Coupe de la Ligue), polfinale:

Nantes : Paris Saint-Germain 1:2 (0:1)
Veigneau (81); Ibrahimović (5, 90)

Lyon : Troyes 2:1 (2:1)
Lacazette (16), Gomis (26); Xavier (34)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.