Šport > Nogomet
27 ogledov

Uefa preiskuje 76 klubov

Messi Barcelona nagrada Uefa najboljši nogometaš Evrope EPA
Številni evropski klubi bodo morali dodatno dokazati upoštevanje finančnega fair-playa.

Evropska nogometna zveza (Uefa) si prizadeva za strog nadzor finančnega stanja klubov, ki nastopajo v evropskih tekmovanjih. V ta namen so uvedli t.i. finančni fair-play s katerim želijo klubom preprečiti brezglavo zapravljanje, zadolževanje in neizplačevanje plač zaposlenim.

Vseh 237 klubov, ki je nastopalo v evropskih tekmovanjih v sezoni 2012 je moralo priskrbeti dokumentacijo s katero dokazujejo upoštevanje novih pravil. Od tega so bili nato 104 klubi izvzeti, ker njihovi prihodki in dohodki niso presegli 4,1 milijona britanskih funtov, 57 klubom pa ni bilo potrebno priskrbeti dodatne dokumentacije.

Kar 76 klubov pa bo v bližnji prihodnosti bolj intenzivno preiskanih, saj obstaja sum,d a se pravilnika ne držijo, med njimi številni največji evropski nogometni klubi. Če bo odbor ugotovil nepravilnosti, bo Evropsko sodišče nato presodilo o kazni. Ta bi lahko bila finančna, klubi pa bi lahko bili tudi izločeni iz evropskih tekmovanj. Na vse odločitev se sicer lahko pritožijo, česar pa se odgovorni v Uefi ne bojijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.