Slovenija
54 ogledov

Ugotovitev inšpektorjev: Razprodaje letos uvedli le redki!

razprodaja Saša Despot
Tržni inšpektorji ugotavljajo, da so se za razprodaje letos odločili le redki trgovci, kljub temu da vsi ponujajo takšne ali drugačne popuste. Tržni inšpektorat pri tem opozarja, da trgovcem ni treba zamenjati na razprodajah kupljenih izdelkov.

Trgovci so bili do nedavnega pri uvedbi razprodaj vezani na enotne časovne okvirje – pozimi je bil to denimo delovni ponedeljek v januarju. A kot so v letošnjem nadzoru, ki je potekal 9. in 10. januarja, ugotovili tržni inšpektorji, je od 102 trgovcev, ki so jih obiskali, le 5 uvedlo razprodajo, ostali pa so se odločili za uvedbo drugih oblik prodaje tekstilnega blaga in obutve po znižanih cenah, kot so akcije, popusti, znižanja …

Najpogostejše zavajanje pri ceni

Zaenkrat so ugotovili kršitve v 32 primerih, v 10 primerih pa so postopki še v teku in inšpektorji nadaljujejo z zbiranjem oziroma pridobivanjem dokumentacije. Inšpektorji so najpogosteje zaznali manjše pomanjkljivosti pri označitvi cene, neupoštevanje označenih cen in zavajanje potrošnikov glede popustov. Nekaj nepravilnosti pa so ugotovili tudi pri navajanju surovinske sestave na tekstilnih izdelkih.

Trgovec se lahko menjavi izdelka izogne

Ob tem na tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić opozarjajo, da potrošnikom tudi v okviru letošnjih znižanj cen svetujejo, naj se odločijo za nakup tistega blaga, ki ga resnično potrebujejo. Naknadna menjava blaga brez napak, ki kupcu ni več všeč ali se je premislil, ni možna oziroma je odvisna od poslovne odločitve vsakega posameznega trgovca, ali bo potrošnikovi želji ugodil.

Če pa ima izdelek napako, pa veljajo povsem enake pravice in obveznosti kot pri blagu, kupljenem po rednih cenah.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 12:14 22.januar 2017.

    tako je že od vedno vsepovsod pri nas pa od 91 leta dalje

  • Papaja Popi 09:38 22.januar 2017.

    In kdo rabi razprodaje ? ? ? Saj so razprodaje čez celo leto ! ! !Sicer pa.....Najprej zvišajo ceno in potem znižajo in ovce kupujejo.