Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Ugotovljeno, zakaj si hipsterji puščajo brado

Hipster Profimedias
Znanstveniki so ugotavljali, zakaj hipsterji doma nimajo britvice.

Rojeni po 1980, prebivalci večjih mest, boemskih nagnenj, liberalnega prepričanja, zagovorniki organske hrane z netipičnim okusom za modo, ki vključuje vintidž oblačila? Govorimo o subkulturi hipsterjev, vse pogostejših podob tudi na slovenski "sceni".

Malce za hec a tudi malce zares so se znanstveniki iz univerze Zahodna Avstralija lotili preučevanja še ene značilnosti, ki odlikuje vsakega pravega hipsterja (če ta sploh obstaja) - brade. 

Pri opici bradavica, pri človeku dlake

Strokovnjaki so prišli do ugotovitve, da si hipsterji puščajo brado, ker želijo s tem dajati vtis, da so agresivni (sposobni) in dominantni. Preučevali so okoli sto različnih vrst primatov in ugotovili, da si pri vsaki vrsti samci razvijejo neko posebnost, po katerih se odlikujejo oziroma ločijo od drugih ter si s tem nabirajo točke pri samicah.

Včasih so to podaljšani nosovi, pri drugi vrsti ogromne ustnice, pri tretji bradavica na gornji ustnici ... Pri moških pa je prav brada tista lastnost, s katero izražajo svoj položaj, tudi nasproti ženskam. 

Z videzom dosežejo, da se jih ustrezno ceni

Druga zanimivost študije je, da takšne posebnosti, kot so hipsterji, nastanejo v družbah, kjer je veliko konfliktov in tekmovalnosti. "Če živite v majhni skupnosti, kjer vsi vse poznajo zaradi stalnih interakcij, potem ni potrebe po dajanju signalov o svoji kvaliteti in tekmovalnosti prek takšnih okraskov. V večjih skupnostih, kjer je posameznik obkrožen z neznanci, pa potrebujemo hitro in zanesljivo orodje, da pokažemo svojo moč in kvalitete. Tu nastopijo tovrstni okraski," pravi eden od avtorjev študije Cyril Grueter. "Pri ljudeh to pomeni tudi poslikavo kože, nošnjo dragih okraskov ali prestižnih dodatkov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1