Slovenija
24 ogledov

Kardiologi napovedali stavko

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Kardiologi, ki zahtevajo višje plačilo za nočno delo, napovedali stavko za 21. julij. V primeru stavke bodo oskrbljeni le urgentni bolniki, redni pa bodo prenaročeni.

Zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so za ponedeljek, 21. julija napovedali stavko. "Stavka je napovedana za prihodnji ponedeljek, kar pomeni, da ima vodstvo UKC še 10 dni časa,  da s kardiologi doseže dogovor. Mislim, da je to možno, " pravi Kondrad Kuštrin, predsednik Fidesa. Sestanek kardiologov z vodstvom UKC Maribor je napovedan za ponedeljek, na sestanku pa bodo sodelovali tudi člani stavkovnega odbora.

"Nikogar ne bomo vozili!"

Če bo do stavke prišlo, bodo v mariborskem UKC oskrbeli le urgentne paciente s kardiološkimi težavami, redni program pa bo odpadel. "Nikogar ne bomo vozili po Sloveniji, " napoveduje predstojnik oddeljka Vojko Kanič. Naročene paciente za ambulante, obremenitvena testiranja,  ultrazvoke in invazivno diagnostiko in bodo tako prenaročili.

Kardiologi si prizadevajo za boljše plačilo nujnih posegov pri bolnikih z infarktom. "Zahtevamo plačilo po storitvi, ne po beleženju minut, " pravi predstavnik Fidesa v UKC Maribor Boris Rižnar.  Štiričlanska kardiološka ekipa v stalni pripravljenosti zdaj prejme okoli kot 40 evrov neto za opravljen urgentni poseg, kar bistveno manj kot v UKC Ljubljana. Kardilogi za poseg zahtevajo okoli 100 evrov, direktor UKC Gregor Pivec pa je pripravljen plačilo zvišati le za 20 odstotkov. 

Odrejena 24 urna oskrba

Med stavkovnimi zahtevami je tudi preklic odredbe za neprekinjeno zdravstveno oskrbo bolnikov, ki so jo prejeli trije straješi zdravniki. Gre za zdravnike, ki so zaradi nizkega plačila umaknili soglasje za delo ponoči, uredba o 24. urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi, ki jo je za te zdravnike izdal direktor UKC Maribor Gregor Pivec, pa jih prisiljuje, da delajo še naprej. Po mnenju kardiologov pa je taka uredba protizakonita. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.