Slovenija
26 ogledov

Ukinitev 40 vlakov?

V 10 mesecih so Slovenske železnice pridelale 31 milijonov evrov izgube. FOTO: i Žurnal24 main
Decembra naj bi z novim voznim redom ukinili tudi 40 mednarodnih vlakov, opozarjajo sindikalni predstavniki železničarjev iz Slovenije, Hrvaške in BiH. Med drugim naj bi bila ukinjena zadnja povezava med Ljubljano in Reko.

Podpredsednik Sindikata železniškega prometa Slovenije Matjaž Skutnik pravi, da jim uprave železnic doslej še niso pojasnile vzrokov za predvideno ukinjanje povezav, neuradno pa naj bi šlo za problem dogovora o dodelitvi stroškov in prihodkov od prodaje vozovnic.

Sindikalni predstavniki vseh treh držav zato opozarjajo, da je država dolžna državljanom in turistom zagotavljati železniški prevoz, državljani pa imajo pravico do železniškega prevoza tudi v mednarodnem železniškem prometu.

Ukinili bodo 40 povezav

Na področju BiH je predvideno ukinjanje osmih mednarodnih vlakov, z ukinitvami teh povezav pa se po mnenju Skutnika praktično uvaja železniška izolacija BIH. "Hrvaška je na pragu vstopa v EU, a ukinja komunikacijo z BiH," je opozoril Skutnik. Hrvaška je gospodarsko sicer usmerjena v turizem in v veliki meri od njega tudi odvisna, je dejal Skutnik, vendar pa Hrvaška zdaj po njegovem mnenju turistom onemogoča potovanje na Hrvaško.

Bo Slovenija izgubila povezavo s Hrvaško?

Na področju Slovenije je predvideno ukinjanje 14 mednarodnih vlakov. Slovenija sicer že od 15. decembra lani nima železniških povezav z Italijo, s predvidenimi ukinitvami pa se izgubljajo tudi vse mednarodne povezave s Hrvaško v smeri Reke prek prehoda Ilirska Bistrica.

Ustvarjalci voznih redov bi morali po mnenju Skutnika javnosti predstaviti vzroke za ukinjanje omenjenih mednarodnih vlakov. Finančne posledice ukinjanja mednarodnih povezav sicer še niso jasne, saj sindikatom tako država kot vodstvo Slovenskih železnic še nista predstavili načrtov za predvideno ukinjanje teh povezav, zanje pa so izvedeli od hrvaških kolegov. "Je pa jasno, če ni vlaka, tudi ni strojevodje, sprevodnika in drugega osebja," je zaključil.

To ni odločitev Slovenskih železnic

Na Slovenskih železnicah pa v odzivu na opozorila sindikalnih predstavnikov zagotavljajo, da gre zgolj za predlog hrvaškega železniškega prevoznika Hrvatske željeznice, ne pa za odločitev Slovenskih železnic. "Kot omenjeno, gre za predlog in ne za dokončno sprejeto odločitev," so zapisali.

"Slovenske železnice si bodo tudi vnaprej prizadevale obdržati vse pomembne mednarodne povezave, kar pa ni mogoče brez dogovora vseh strani," so zapisali. Ob tem so dodali, da naj bi odgovor na njihova stališča prejeli do sredine julija.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:36 20.junij 2012.

    Najbolj racionalno bi blo,da ukinejo komplet SŽ,ne samo 40 vlakov,pa sindikaliste v glavnem tujegovoreče naženejo delat na delovna mesta predno so se ogrebli za sindikalne liderje!!