Slovenija
1356 ogledov

Ukinitev registrskih računov: Kaj je najcenejša možnost

Obvestilo KDD zurnal24.si
Vsak četrti Slovenec je v teh dneh prejel obvestilo koliko delnic ima na registrskem računu KDD ter opozorilo, da bo KDD do konca leta ukinil brezplačne račune.

Na obvestilu, ki ga je te dni prejelo 240 tisoč Slovencev, piše, katere vrednostne papirje ima oseba na registrskem računu in koliko jih je. 

Imetniki vrednostnih papirjev imajo tri osnovne možnosti, vse so povezane z določenimi stroški: - lahko odprejo plačljiv trgovalni račun ter delnice prodajo ali obdržijo, - lahko se jim odpovejo,- če ne bodo storili nič, bodo delnice prenešene v sodni depozit, za katerega bo treba plačati (pod določenimi pogoji bo plačala država).

Zanimive in poceni alternative

Alta in Ilirika ponujata možnost zamenjave delnic oziroma prodaje in vložitve denarja v vzajemni sklad brez stroškov, Vseslovensko združenje malih delničarjev pa bo danes predstavilo Delniško Oporo, možnost ohranitve delnic z minimalnimi stroški. 

Kdor želi delnice obdržati ali prodati, bo moral odpreti trgovalni račun pri borznoposredniški družbi ali banki ter zanj tudi plačati. In dobra novica: v primerjavi z majem so stroški bistveno padli, saj so skoraj vse banke in boznoposredniške hiše pripravile posebne ponudbe, tako da je prodajo ali prenos delnic možno opraviti ceneje kot pred meseci. 

Najprej se odločite, kaj boste z delnicami in nato preverite cene. 
Ker je na trgu veliko akcij, ki ponujajo cenejše storitve letos, v primeru, da nameravate delnice obdržati, preverite tudi, koliko vas bo trgovalni račun stal prihodnje leto in ali zaračunajo tudi zaprtje računa. 





Koliko so sploh vredne delnice?

Na spletni strani ljubljanske borze lahko preverite, koliko so vredne delnice, ki kotirajo na borzi. Kdor ima delnice, ki ne kotirajo na borzi, bo imel precej več težav. Prvič, kako ugotoviti, koliko so sploh vredne. Ena od možnosti je, da na spletni strani Ajpesa  poiščete družbo, pogledate, koliko znaša osnovni kapital ter vrednost delnice izračunate tako, da osnovni kapital delite s številom delnic, ki je prav tako navedeno. Za iskanje se boste morali sicer registrirati, je pa brezplačno. To je seveda le orientacija, pravo ceno določita ponudba in povpraševanje in ni izključeno, da kupca za delnice ne bo. Interes velja preveriti pri največjih delničarjih podjetja, morda bo delnice za sklad lastnih delnic odkupovala tudi družba sama. 

Če kupca lastnik ne bo našel, bo lahko delnice vložil v nekakšen "vzajemni sklad" tovrstnih delnic. Imetnik lahko svoje delnice na podlagi vrednotenja, ki ga je potrdil revizor, vloži v družbo Modra zvezda in postane lastnik te družbe, ki jo bo nato upravljala Ilirika. Delnice katerih družb pridejo v poštev in menjalnega razmerja Ilirika javno ne razkriva, bo pa tudi tukaj lastništvo povezano z določenimi stroški trgovalnega računa, ki pa jih bodo »prilagodili in znižali na minimalno raven za pokritje stroškov«. Najvišji izstopni stroški bodo tri odstotke vrednosti, po petih letih izstopnih stroškov ne bo več. 

Kdor bo delnice održal, bo moral računati s stroški vodenja trgovalnega računa. 

Tudi odpoved delnicam ni brezplačna

Brez stroškov se delnicam ne morete niti odpovedati. Izjavo, da se delnic odrekate je treba namreč overiti na upravni enoti ali pri notarju, na upravni enoti je overitev cenejša in stane tri evre. Izjavo je nato treba poslati po pošti.

Tistim, ki bodo prišli v vložišče KDD na Tivolski 48 v Ljubljani, izjave ni potrebno overiti, bodo pa imeli strošek s potjo. Vložišče je odprto vsak delovni dan od 10. do 14. ure, razen ob sredah od 10.00 do 15.30. Delnicam se je doslej odreklo že 341 ljudi. Ker večina izjav pride po pošti in je število opustitev precej majhno, za zdaj ne načrtujejo, da bi poslovanje vložišča podajšali ali začasno uvedli pisarno v Mariboru ali Kopru. 

Brezbrižneže lahko udarijo stroški

Kdor ne bo storil ničesar, ga morda kljub temu udarijo stroški, saj bodo delnice po koncu leta (sicer ne takoj in avtomatično) prenesene v sodni depozit, za kar pa bo razen izjemoma treba plačati. 

Država bo plačala takse le v primerih, ko bodo delnice prenesene z računa fizične osebe, ne bodo vredne več kot sto evrov, nobena prenesena delnica ne bo kotirala na borzi in od 1. januarja imetnik ni imel nobenih izplačil iz naslova imetništva teh vrednostnih papirjev. Letna taksa za sodni depozit sicer znaša 15 odstotkov vrednosti pologa. Pri dvesto evrov vrednih delnicah to pomeni 30 evrov stroškov, ki jih bo moral založiti KDD, a jih bo nato gotovo terjal od imetnika. 

________________________________

Odgovore podjetij objavljamo v celoti, po vrstnem redu, kot smo jih prejeli

NLB 

V NLB d.d. strankam ne obračunavamo nadomestil v zvezi z vzpostavitvijo poslovnega razmerja in vzdrževanjem evidence podatkov stranke/transakcij in podobno. Strankam poleg prenosa vrednostnih papirjev z registrskega na trgovalni račun (2 evra) obračunamo še nadomestilo za vzdrževanje stanj vrednostnih papirjev, ki za portfelje pod 3.300 evrov znaša 0,02 % povprečne vrednosti portfelja mesečno + strošek KDD (0,02083 % mesečno).  Za spodnja primera:  

Enkratna prodaja 12 delnic ZVTG:

-       2 EUR za prenos na trgovalni račun

-       25 EUR minimalno nadomestilo borzne provizije ter minimalno 1,17 EUR strošek LJSE in KDD -      

Prenos tržnega portfelja ob predpostavki enake vrednosti (okvirno letno stanje portfelja 995,77 EUR):

-       2 EUR za prenos na trgovalni račun

-       4,88 EUR letnega nadomestila za vzdrževanje stanj

Ilirika

Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel z registrskega računa prenesti in prodati 12 delnic Triglava. 

V kolikor želi delnice obdržati, imetniku z 12 delnicami izdajatelja Zavarovalnica Triglav predlagamo, da jih prenese v vzajemni sklad ILIRIKA Modra zvezda. Prenos v vzajemni sklad je brezplačen, stranka se izogne letnim stroškom trgovalnega računa. Stroški: 0€ Pogoj: Prenos v vzajemni sklad

Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel odpreti trgovalni račun in nanj prenesti 71 delnic Pozavarovalnice Sava ter jih na računu obdržati eno leto. 

Trenutno imamo v ILIRIKI akcijsko ponudbo za imetnike delnic Pozavarovalnica Sava. Ponujamo brezplačen prenos, ki kot brezplačno zajema identifikacijo, vzdrževanje evidence podatkov stranke, stanj in transakcij ter letni izpisek stanja in transakcij za leto 2016 in prenos vrednostnih papirjev. V letu 2017 bi stranka plačala vzdrževanje evidence podatkov stranke, stanj in transakcij ter letni izpisek stanja in transakcij, t.j. 22,80 EUR ob uporabi ILIRIKA-ON.NET. 

Stroški: 0€ (2016), 22,80€ (2017) Pogoj: Uporaba ILIRIKA-ON.NET (2017)

Abanka

Zanima me, koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel z registrskega računa prenesti in prodati 12 delnic Triglava. 

Septembra imamo v Abanki akcijo odprtja trgovalnega računa in prenosa ene vrste delnic brezplačno-               Strošek prodaje delnic bi znašal 14,67 EUR

Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel odpreti trgovalni račun in nanj prenesti 71 delnic Pozavarovalnice Sava ter jih na računu obdržati eno leto.

Septembra imamo v Abanki akcijo odprtja trgovalnega računa in prenosa ene vrste delnic brezplačno. Letni stroške trgovalnega računa za 71 delnic Pozavarovalnice Sava znaša 23,00 EUR

SKB

VPRAŠANJE 1 :Zanima me, koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel z registrskega računa prenesti in prodati 12 delnic Triglava.
ODGOVOR 1:

Strošek odpiranja trgovalnega računa…………………………..brezplačno

Prenos delnic iz registrskega računa na trgovalni račun………2 EUR na posameznega izdajatelja

Morebitni drugi stroški pri začetnem odpiranju računa…………zahtevan je osebni račun odprt v SKB

Borzna provizija…19 EUR (stranki se dodatno obračunajo še stroški Ljubljanske borze (0,08%) in stroški KDD (0,03%)

VPRAŠANJE 2:Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel odpreti trgovalni račun in nanj prenesti 71 delnic Pozavarovalnice Sava ter jih na računu obdržati eno leto. 

ODGOVOR 2:

Strošek odpiranja trgovalnega računa…………………………..brezplačno

Prenos delnic iz registrskega računa na trgovalni račun………2 EUR na posameznega izdajatelja

Strošek letnega nadomestila za vzdrževanje stanj…….4,98 EUR letno (redna  cena) oz. 2,49 EUR letno (cena s 50% popustom) Ponudba za delničarje, ki že imajo odprt osebni račun pri banki SKB – veljavnost do 31.12.2016

Vsem delničarjem vašega podjetja, ki se odločijo za odprtje trgovalnega računa v SKB, ponujamo enkraten 50 % popust na nadomestilo za vzdrževanje stanja na trgovalnem računu, ki velja za obdobje od dneva otvoritve trgovalnega računa pa do 31.12.2017.

 

Odpiranje in zapiranje trgovalnega računa je brezplačno, strošek prenosa finančnega instrumenta iz KDD na trgovalni račun odprt pri SKB pa znaša 2 EUR po posameznem izdajatelju.
Informativni prikaz stroška letnega nadomestila za vzdrževanje stanj finančnih instrumentov za fizične osebe. 

NKBM 

VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

Zanima me, koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel z registrskega računa prenesti in prodati 12 delnic Triglava. 

Minimalni strošek je 21,96 EUR (ta zajema nadomestilo za pripravo podatkov, poročil in obvestil strankam), saj v Novi KBM opravimo prenos z registrskega računa brezplačno, v septembru in oktobru pa ne zaračunavamo stroškov vzpostavitve poslovnega razmerja.

Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel odpreti trgovalni račun in nanj prenesti 71 delnic Pozavarovalnice Sava ter jih na računu obdržati eno leto. 

Minimalni strošek je 21,96 EUR – kot smo že zapisali, v Novi KBM opravimo prenos z registrskega računa brezplačno, v septembru in oktobru pa ne zaračunavamo stroškov vzpostavitve poslovnega razmerja.

V prihodnjem letu stranki zaračunamo 21,96 EUR za nadomestilo za pripravo podatkov, poročil in obvestil strankam ter ležarino, ki bi pri trenutni vrednosti delnic POSR (996 EUR) znašala 0,25 EUR.Skupni strošek lastništva delnic v prihodnjem letu bi v tem primeru torej znašal 22,21 EUR.

ALTA

Zanima me, koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel z registrskega računa prenesti in prodati 12 delnic Triglava.  

»Posameznik, ki bi želel odpreti trgovalni račun, nanj iz registrskega računa prenesti 12 delnic Zavarovalnice Triglav in nato te delnice prodati, v ALTI Invest ne bi imel nikakršnega stroška oziroma bi bilo to zanj popolnoma brezplačno. Pogoj za to je odprtje trgovalnega računa pri ALTI Invest na kateri od izbranih poslovalnic Pošte Slovenije (naš odvisni borznoposredniški zastopnik) in reinvestiranje kupnine iz prodaje delnic Zavarovalnice Triglav v vzajemne sklade družbe ALTA Skladi.  Vsem našim strankam, ki imajo v lasti delnice Zavarovalnice Triglav, vsako četrtletje sicer pošljemo tudi naš komentar o poslovanju zavarovalnice, obenem pa jih obveščamo tudi o vseh pomembnejših dogodkih, skupščinah in izplačilu dividend. Vse stranke ALTE imajo tudi dostop do analiz pomembnejših slovenskih borznih podjetij, ki jih redno pripravljajo naši analitiki.« 

Koliko bi bili minimalni stroški za nekoga, ki bi želel odpreti trgovalni račun in nanj prenesti 71 delnic Pozavarovalnice Sava ter jih na računu obdržati eno leto.

»Vlagatelj, ki bi želel na trgovalni račun pri ALTI Invest prenesti 71 delnic Save Re, bi imel s tem 33,5 evra stroška. Ob tem bi želeli opozoriti, da gre za enkratni strošek, ki vključuje tudi nadomestili za vzpostavitve poslovnega razmerja ter preknjižbo delnic. V prihodnjih letih omenjenih dveh postavk strankam ne zaračunavamo, prav tako pa za razliko od nekaterih preostalih borznih članov v ALTI ne zaračunavamo nadomestila za zaprtje trgovalnega računa. Skupna vrednost omenjenih delnic Save Re na borzi sicer znaša nekaj več kot 1000 evrov, Sava Re pa je letos tudi izplačala dividende. Vlagatelj z 71 delnicami Save Re je tako letos prejel 57 evrov bruto dividend in bi že samo s tem lahko pokril približno dvoletni strošek trgovalnega računa.  Vsem strankam, ki imajo v lasti delnice Save Re, vsako četrtletje pošljemo tudi naš komentar poslovanja pozavarovalnice, obenem pa jih obveščamo o vseh pomembnejših dogodkih, skupščinah in izplačilu dividend. Vse stranke ALTE pa imajo tudi dostop do analiz pomembnejših slovenskih borznih podjetij, ki jih redno pripravljajo naši analitiki.«

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ferluci 07:24 21.september 2016.

    Vprašaj na DBS ne na forum.

  • Ferluci 20:44 20.september 2016.

    Ti pa čist mim sekaš. Ne razumeš za kaj sploh gre.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:42 20.september 2016.

    Mali ljudje pač ne smemo biti lastniki. Sistem je naštiman tako da se samo tistim ki imajo veliko delnic splača te imeti. Ostali naj se pa obrišejo pod nosom.