Slovenija
78 ogledov

Ukinitev subvencije je bila neustavna

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Sagrario Urena look razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Sagrario Urena look
Ustavno sodišče je ugotovilo, da je ukinitev dodatne subvencije za najem tržnih in hišniških stanovanj neustavna. Zakonodajalec je namreč zmanjšal obseg pravic le določeni skupini upravičencev, kar je v neskladju načela enakosti.

Ustavno sodišče je soglasno ugotovilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga je lani sprejela vlada Mira Cerarja in nato potrdil še državni zbor, neskladen z ustavo.

Zakon je sprva določal, da se upravičencem do subvencije tržnih in hišniških stanovanj prizna še subvencija do priznane neprofitne najemnine, a je zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin z delno razveljavitvijo tretjega odstavka le to ukinil za najemnike, ki so izpolnjevali dohodkovne in druge pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja.

Zmanjšanje pravic eni skupini prebivalcev

"Ustavno sodišče je presojo opravilo z vidika splošnega načela enakosti pred zakonom," so pojasnili v obrazložitvi. "Ugotovilo je, da je zakonodajalec različno uredil način ugotavljanja višine subvencije za najemnike v neprofitnih stanovanjih in najemnike v tržnih ali hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo dohodkovne in druge pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja."

Najemniki v neprofitnih stanovanjih so bili poleg nižje (neprofitne) najemnine upravičeni še do subvencije te neprofitne najemnine. Najemniki v tržnih ali hišniških stanovanjih pa te možnosti niso imeli.

Ustavno sodišče je presodilo, da zgolj zagotavljanje vzdržnih javnih financ ne more biti razumen razlog za zmanjšanje obsega pravice le določeni skupini upravičencev, ne da bi imel zakonodajalec še dodatne razloge, ki bi bili razumni glede na predmet zakonskega urejanja. 

Eno leto časa za popravek

Zahtevo za presojo ustavnosti 28. člena ZUPJS je lani vložila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v roku enega leta po objavi v uradnem listu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 16:11 25.maj 2016.

    Dam, dva evra.

  • Avatar Leon
    Leon 15:02 25.maj 2016.

    Vlada ,ki rešuje vzdržnost javnih financ na račun najšibkejših državljanov je zločinec in državni terorist ,saj jih ogroža ! Po zakonu jih je potrebno primerno kaznovati .Za začetek 30 let prisilnega dela v rudniku.

  • izRODEk 13:11 25.maj 2016.

    PS: Poizkusite v vaši službi v težave spraviti 4000 ljudi in počakajte, kaj se bo zgodilo.