Svet
28 ogledov

Ukrajina brez vlade

 Arsenij Jacenjuk Reuters
Vlada Arsenija Jacenjuka je odstopila. Razpadla je tudi prozahodna koalicija.

Sredi hude politične in gospodarske krize in medtem ko na vzhodu države še naprej divja krvavo nasilje, je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk sporočil, da njegova vlada odstopa. Pred tem je dopoldne prišlo do razpada prozahodne koalicije, imenovane Evropska izbira, ki je državo vodila od konca februarja.

Stranka Udar kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička ter nacionalistično usmerjena stranka Svoboda, ki jo vodi Oleg Tjagnibok, sta namreč dopoldne napovedali, da izstopata iz omenjene koalicije.

Z odstopom naj bi stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku želeli odpreti pot za razpis novih volitev. Kot morebitni datum volitev se že omenja 26. oktober, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zgodovina nam ne bo oprostila"

Jacenjuk je ob napovedi odstopa izrazil ogorčenje nad dogajanjem v parlamentu in jezno kritiziral poslance. Opozoril je, da bo to imelo "dramatične posledice za državo". "Zgodovina nam ne bo oprostila," je poudaril v čustvenem govoru. 

V vodo je danes padel tudi predlog zakona, ki bi liberaliziral propadajoč sistem plinovodov v Ukrajini in ga odprl za tuje vlagatelje. S tem bi se zmanjšala odvisnost Ukrajine kot tranzitne države za ruski plin od Rusije. Jacenjuk je pred časom dejal, da bo odstopil, če zakon ne bo dobil večine. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:14 25.julij 2014.

    Ruski lobiji so enostavno premočni da bi odprl plinovod še za druge dobavitelje. Žalostno. Iz Ukrajine bodo iztisnil še tisto malo dostojanstva.

  • Žurnalček 10:25 25.julij 2014.

    Men pa zanima , po kolk prodajajo predavatelji PR tale štos z rokami .