Svet
111 ogledov

Ukrajina nima pojma, da Slovenija obstaja

Zemljevid EU Youtube
Začasni ukrajinski premier v posebnem videonagovoru svojim državljanom pojasnjuje, zakaj bi se morala njihova država pridružiti EU. A na zemljevidu s članicami sta Slovenija in Hrvaška predstavljeni prav na poseben način.

Najvidnejši član ukrajinske prehodne proevropske oblasti, ki je na čelu Ukrajine po strmoglavljenju predsednika Viktorja Janukoviča, si je privoščil veliko blamažo. Kot je znano, je bil razlog za vstajo prav razdeljenost države, ali bo v bodoče prozahodno ali prorusko orientirana. Ko se je Janukovič novembra presenetljivo obrnil proti Rusiji, so sledili protesti in padec Janukovičeve smeri.

Danes prehodni premier Arsenij Jacenjuk ima glavno vlogo v videu, ki je sicer glede na datum naložitve na portal Youtube star že dobrega pol leta. Sedanji predsednik vlade v videu Ukrajince prepričuje, zakaj je zahodna pot boljša. V EU namreč deluje vladavina prava, tam so doma blaginja, napredna tehnologija, daljše življenje in čisto okolje, bi lahko povzeli Jacenjukovo prigovarjanje.

V nekem trenutku pa se v ozadju pokaže zemljevid članic EU, ki pušča dvom v osnove ukrajinskega poznavanja zemljepisa. Celotno območje držav nekdanje Jugoslavije je namreč na zemljevidu več kot 20 let kasneje še vedno enotno, nosi pa ime ... Hrvaška. Slovenija, danes druga članica EU držav nekdanje skupne države, sploh ne obstaja, celo Srbije ni nikjer.

Če bi v Ukrajini, ki bi z morebitno pridružitvijo EU postala njena največja članica, šli v detajle, bi sicer morali nekje sredi Sredozemlja narisati tudi članico Malto.

Komentarjev 8
  • samo.jst 13:58 24.marec 2014.

    No, pa ima Slovenija dober izgovor, da se ne vmešava v njihove konflikte z Rusijo.

  • maresem 20:07 23.marec 2014.

    Potem jih pa naj kar Rusi kolonizirajo... bodo morda potem kaj bolj odprte glave.

  • Barbatus 13:40 23.marec 2014.

    Pujs fašistični - hamburgerski. Sicer pa je možno, da predvidevajo, da bo Erjavec podpisal pri Ruski kapelici sporazum k priključitvi Rusiji oz Skupnosti držav - jaz sem za to varianto veliko prej in iztop iz Nato. Gremo..