Šport
91 ogledov

Nemčija in Poljska opravili formalnost

(Severna Irska - Nemčija)
1/24
EPA
Nemčija je v zadnjem krogu skupinskega dela premagala Severno Irsko (1:0) in potrdila prvo mesto v skupini C. Napredovanje so si s tesno zmago nad Ukrajinci zagotovili tudi Poljaki (1:0).

Svetovni prvaki so se v osmino finala prebili s prvega mesta skupine C. Na zadnji tekmi proti Severnim Ircem so praktično ves čas prevladovali, si priigrali številne priložnosti, a na koncu slavili "le" z 1:0. To je sicer šesta nemška zmaga v desetem obračunu s Severno Irsko. Dvakrat je bila poražena, dvakrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Nemci so sicer ob Franciji, Švici, Walesu, Angliji, Slovaški, Poljski, Španiji, Italiji in Hrvaški deseti udeleženci osmine finala na tem EP. Poslovili so se Ukrajinci, Romuni in Rusi.

V prvem polčasu tekme, na kateri je bil četrti sodnik Slovenec Slavko Vinčić, so gledalci videli popolno prevlado Nemčije, ki je zapravil številne priložnosti, zabila pa le en zadetek. Tega je v 29. minuti dosegel Besiktasev Mario Gomez, ko je iz bližine zadel po nesebični podaji Thomasa Müllerja. Prav slednji, zvezdnik Bayerna, pa je bil v osredju večine obetavnih akcij Nemcev.

Že v osmi minuti se je sam znašel pred vratarjem škotskega Hamiltona Michaelom McGovernom, a je bil slednji uspešnejši, v 23. minuti je malce z desne strani meril malo mimo nasprotne vratnice, v 34. minuti pa je zadel prečko s strelom iz kazenskega prostora. McGovern se je sicer izkazal tudi po strelih Arsenalovega Mesuta Özila in Bayernovega Maria Götzeja, v 40. minuti pa je ustavil še ne najbolj posrečen strel Gomeza.

V drugem polčasu se je nadaljevala podobna zgodba. Nemci so bili tisti, ki so prihajali do priložnosti. V 52. minuti je znova poskusil Götze, a je severnoirski vratar odlično posredoval, malce zatem je Götze zgrešil iz bližine, v 59. minuti pa je McGovern ustavil še nevaren poskus Juventusovega Samija Khedire z 18 metrov.

Sledilo je obdobje brez izrazitih priložnosti, v 82. minuti pa je znova zagrozil Gomez, a je njegov strel z glavo spet zaustavil razpoloženi McGovern.

Krvniki Slovenije domov s tremi porazi

Poljska je po zadetku rezervista Jakuba Blaszczykowskega ugnala Ukrajino, ki Francijo zapušča s tremi porazi. Poljaki so zmagali drugič, ob še enem remiju imajo sedem točk, toliko kot tudi Nemčija, ki pa je skupinski del končala na vrhu zaradi boljše gol razlike.

Poljski nogometaši so hitro po začetnem sodniškem žvižgu krenili proti nasprotnem golu in si v tretji minuti priigrali dva strela, Arkadiusz Milik je meril v Andrija Pjatova, Robert Lewandowski pa čez gol. Uvodna ukrajinska strela je poljska obramba pravočasno blokirala, tako da so Ukrajinci prvič streljali v deveti minuti, poizkus Andrija Jarmolenka pa ni ogrozil Lukasza Fabianskega. Ukrajinci so vzpostavili ravnotežje in prišli še do dveh strelov, ki pa so ju slabo izkoristili.

Poljaki so na začetku drugega polčasa opravili menjavo, ki jim je prinesla veselje. V igro je vstopil Jakub Blaszczykowski, ki je v 54. minuti izkoristil podajo Milika, preigraval v kazenskem prostoru in zadel daljši kot.

Ukrajina je pritisnila proti poljskemu golu, vendar številni poizkusi niso bili nevarni, nič bolje pa ni šlo Poljakom, ki so bili prav tako nenatančni. Roman Zozulja je v 79. minuti streljal mimo desne vratnice, v 82. minuti je poizkusil Ruslan Rotan, vendar se je proti žogi pravočasno vrgel Fabianski in jo ukrotil. Dve minuti kasneje je poizkusil Jarmolenko, vendar s premalo moči, da bi ogrozil Fabianskega.

Euro 2016, skupinski del, 3. krog:

Severna Irska - Nemčija 0:1 (0:1)
Gomez 29.

Ukrajina - Poljska 0:1 (0:0)
Błaszczykowski 54.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.