Slovenija
163 ogledov

Ukrepi zoper prometnike, ki so ustavili delo

Na železniški progi Novo mesto–Črnomelj so neznanci na železniške tire položili iStockphoto
V torek je okrog dvajset prometnikov Slovenskih železnic opustilo delo. Za več kot uro so ustavili nekaj potniških vlakov. Razlog je v tem, da železnice ne bodo več izplačevale nadomestila za odmor za malico.

Zaradi torkove akcije prometnikov, zaposlenih v Slovenskih železnicah, je za več kot uro stalo nekaj potniških vlakov na progi med Ljubljano, Mariborom, Laškim, Rimskimi Toplicami, Celjem ter na primorskem kraku pri Postojni. Potniki so prišli na cilj z enourno zamudo; prometniki so opustili delo in odšli na malico, piše Dnevnik.

Gre za nezadovoljstvo spričo dogovora vodstva in sindikalistov, zaradi katerega železnice prometnikom ne bo več izplačevala posebnega nadomestila zaradi narave dela, ki jim onemogoča, da bi imeli odmor za malico. Namesto tega naj bi dobivali višjo stimulacijo. Po podatkih Dnevnika naj bi prometniki doslej zaradi neizkoriščenega odmora za malico izplačevali okrog sto evrov.

Torkovo akcijo, ki je prometniki niso napovedali, je predsednik uprave Slovenskih železnic Dušan Mes označil kot eksces in napovedal, da bodo proti prometnikom ukrepali; kot piše Dnevnik, je omenjal tudi morebitne odpovedi delovnega razmerja. Opustitev dela je namreč potekala v nasprotju z vsemi zakonskimi pogoji, ki veljajo za stavko.

Odločitev prometnikov tudi ni podprl sindikat. Izplačevanje nadomestila je namreč v nasprotju tako z zakonom kot kolektivno pogodbo, zato se je sindikat z družbo dogovoril za izplačevanje višje stimulacije, s čimer pa se prometniki ne strinjajo. Kaj natančno jim pri novem dogovoru ni po godu, za zdaj ni znano.

Dogovor, s katerim so bili nekateri prometniki tako nezadovoljni, med drugim določa tudi izplačilo božičnice, triodstotno povišanje osnovnih plač, višje vplačilo v dodatno pokojninsko zavarovanje za zaposlene, višjo poslovno stimulacijo in možnost svobodne izbire prevoznega sredstva, s katerim zaposleni prihajajo na delo. Zaradi sabotaže pa naj bi bile kljub podpisanemu dogovoru nekatere od teh ugodnosti zdaj vprašljive, še piše Dnevnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:20 06.januar 2017.

    Nič ni se ni zmotil,SŽ obvladuje SDS preko sindikatov in to vseh razen Sindikata Prometnikov,ki je trn v peti ostalim.Mes je lutka v rokah Brdajsa in Pavliča,saj brez njunega žegna ni ni nič.Je pa res,da bi to firmo moral že ...prikaži več davno spucat vse golazni leve in desne,vse to,kar sem napisal je tut vzrok,da se nihče ne odloči za nakup SŽ,saj bi dobil same nespsobneže in gobcače.

  • ginko 23:32 05.januar 2017.

    Si se zmotil v tekstu: Pri koritu je SD (brez S), tako kot pri državnih gozdovih. Sedaj teče borba še za "novo progo" - pardon, napajalno korito za SD in njihove privržence.

  • ode 20:24 05.januar 2017.

    Jih je, kot listja in trave. Ampak to je le polovica zaposlenih. Druga polovica je na bolniški, dopustu ali pa nekje dremucka v varnem zavetju.