Slovenija
25 ogledov

Vse tri izpustili

Protesti v Ljubljani Saša Despot
Pred preiskovalnega sodnika so danes privedli tri osebe, pridržane zaradi sodelovanja pri napadih na policiste na protestih v Ljubljani.

Tožilstvo ni za nobenega od osumljenih predlagalo pripora, zato so vse tri izpustili, so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Eno osebo so obravnavali zaradi suma zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, dve pa zaradi sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v nedeljo odvzeli prostost trem osebam iz Ljubljane, ki so sodelovale pri organizaciji in izvedbi napadov na policiste na petkovem protestu v Ljubljani. Policija je med izgredi na petkovih demonstracijah v Ljubljani sicer pridržala 33 kršiteljev, nato pa vse izpustila.

V petek so protesti potekali po več krajih po Sloveniji, samo v Ljubljani pa so se sprevrgli v nasilne izgrede. Kot je v teh dneh pojasnil generalni direktor policije Stanislav Veniger, so na protest v Ljubljani v manjših skupinah prišli ljudje z nahrbtniki, v katerih so imeli maske, molotovke, močnejša pirotehnična sredstva, bakle, kamenje in večje frnikole.

V PSS ogorčeni

Tožilstvo za huligane, ki so v protestih v Ljubljani napadli in poškodovali policiste, ni predlagalo pripora, s čimer je huliganom omogočilo nadaljnje delo, je v pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju opozoril predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič. V PSS so nad tem ogorčeni, to je zanje "klofuta v obraz".

Kot danes pojasnjuje Uroševič, je policija zaradi strokovnega in hitrega odziva kriminalistov kmalu po storitvi kaznivega dejanja storilce prijela in jih privedla pred preiskovalnega sodnika, ki pa zanje ni odredil pripora. Okrožni državni tožilec iz Ljubljane ga namreč sploh ni predlagal, čeprav je bil po informacijah Uroševiča izkazan potreben dokazni standard utemeljenega suma, pa tudi priporni razlog ponovitvene nevarnosti.

Ker tožilec ni predlagal pripora, pa preiskovalni sodnik pripornih razlogov sploh ni mogel niti preizkusiti niti napraviti obrazloženega sklepa, ali bi bila zaradi nevarnosti ponovitve lahko ogrožena varnost ljudi, je zapisal predsednik sindikata.

"Ob tem dejstvu in ker smo se lahko sami prepričali o delovanju huliganov, ki so naše kolege, prijatelje in člane, ki ranjeni, ker so branili državo, tudi vas tožilce, ležijo v bolnišnici, smo zgroženi nad takšnim ravnanjem, saj je lahko vsakemu laiku jasno, da je treba takšne huligane zaradi sintagme 'varnosti ljudi' prav od mirnih državljanov odstraniti," je opozoril Uroševič.

Kot je še zapisal, je sporočilna vrednost tožilčevega ravnanja "žalostna in nevarna". Tožilstvo huliganom po oceni Uroševiča namreč sporoča, naj kršijo javni red in mir in povzročajo škodo ter napadajo policiste, saj "tožilstvo nima nobenega namena preganjati takšnih kaznivih dejanj". Za policiste je po Uroševičevih navedbah to "klofuta v obraz".

Generalnega državnega tožilca Fišerja zato v PSS med drugim sprašujejo po pojasnilih za takšno odločitev tožilstva, zanima pa jih tudi, ali bo nad delom državnega tožilstva v tem primeru odredil nadzor.

Komentarjev 22
  • privat 12:09 05.december 2012.

    politiki bojo plačali ljudi ,da priznaj vse...tudi neresnico!! Če meni kdo da malo šoldov ,bom priznal da sem z marsa poslan da uničim zemljo!!!

  • Anže Kolenc 09:35 05.december 2012.

    Policisti, najbolj pomembna je lastna varnost (materialno škodo se da popravit).

  • Žurnalček 23:31 04.december 2012.

    Namesto , da se skrivate za ščiti , naj dva na enoto vzamerta Paint puške z rumeno barvo in označita vse tiste z kockami , palicami in gas maskami . Pobarvajate jih !. Potem bo pa zelo enostavno poloviti pobarvane ...prikaži veče kanarčke in jim ne bo prineslo nobene prednosti pri taktiki v trojke, kajti takšne označene trojke so sposobni prijeti tudi državljani , ali pa jim slediti in javljati ! Če pa mimo mene tečejo , lahko da so pred tem policaja ubil , kako naj to mi vemo !.