Šport
24 ogledov

Ulissi najboljši na kronometru, Taaramäe na pragu zmage

Diego Ulissi Igor Kovačič
Italijan Diego Ulissi, člane ekipe Lampre-Merida, je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke Po Sloveniji, kronometra iz Celja na Celjsko kočo.

Rumeno majico vodilnega je z drugim mestom ubranil Estonec Rein Taaramäe iz Katjuše, katerega do končnega uspeha loči še ena etapa, ki pa ne bi smela prinesti sprememb na vrhu.

Ulissi, že zmagovalec slovenske dirke, je za 16,8 km dolgo progo prekolesaril v času 28:23,70 in drugouvrščenega Estonca premagal za štiri sekunde. Tretji je bil Španec Omar Fraile (Dimension Data).

"Moja prednost je sedaj precej visoka, tako da si končno lahko oddahnem. Pred samim startom nisem bil živčen, saj sem izkušen, imam že skoraj 30 let. Rekel sem si, da moram dirkati svojo dirko, ne se ozirati na druge. Dirka mi je zelo všeč, Slovenija je zelo lepa. Iz Slovenije tudi prihaja moj moštevi kolega, Simon Špilak, s kateri sva na Dirki po Romandiji bila cimra. Včeraj mi je celo poslal SMS, da moram zmagati, pa čeprav brez njegove pomoči (smeh). Jutri moramo tako zgolj še kontrolirati dirko, res pa je, da ne vem, kakšno bo vreme. Imam pa lepo prednost in mislim, da bi morali dirko mirno pripeljati do konca," je po končanem kronometru dejal Taaramäe.

Zahtevna etapa je pričakovano močno premešala vrstni red. Start druge kraljevske etape letošnje dirke - v soboto so tekmovalci premagali 217,2 km, cilj pa je bil na Golteh - je bil v Celju na Krekovem trgu, po ravninskih 10 kilometrih pa se je začel pravi pekel. Slabih sedem kilometrov dolg vzpon na Celjsko kočo je dosegel 16-odstoten naklon, v povprečju pa 6,4-odstoten, zato so se morali kolesarji klanca lotiti s spoštovanjem, sicer so se hitro znašli v težavah. Še dodatna ovira je bila menjava koles nekaterih pred začetkom vzpona, saj s kronometerskimi kolesi ne gre kolesariti tako navkreber, kot je bilo potrebno danes.

Do zdaj je slovenska pentlja gostila le eno tovrstno vožnjo na čas, leta 2001 iz Zreč na Roglo, dolga je bila 16,5 km, dobil pa jo je Rus Faat Zakirov, ki je tistega leta tudi zmagal dirko Po Sloveniji.

Največja slovenska dirka se bo končala v nedeljo po 179,1 km v Novem mestu.

''Današnja trasa je bila sicer zahtevna, je pa sama težavnost odvisna od tega, kako si jo sam vzameš. Sam sem danes poizkušal privarčevati čim več moči za jutrišnji dan, tako da sem nekako od starta ubral tempo, ki mi je odgovarjal. V ekipi imamo precej dobrih kolesarjev za šprint, tako da bomo jutri poizkušali še kaj postoriti. Bo pa kljub odstopu Marka (Cavendisha) konkurenca zelo težavna. Če mi je kaj žal, da je odstopil? Jaz na njega gledam kot na vsakega drugega kolesarja. Imel je pač težave, vsekakor pa je na prvem mestu zdravje, tako da se je verjetno pravilno odločil. Je pa zato tukaj dosti drugih odličnih kolesarjev, ki se bodo jutri potegovali za zmago in bodo poizkusili izkoristiti Cavendishev odstop. Mi pa bomo vozili svojo dirko, ne bomo se ozirali na druge in na koncu bomo videli, kaj bo,'' je po dirki povedal Marko Kump.

''Jutri pričakujem zmago svoje ekipe. Ali mojo, ali od Marka. Tekom same etape se bomo odločili, na koga bomo stavili. Cavendish je odstopil, tako da bo največja pretnja Elia Viviani. Toda verjamem, da bova z Markom zmogla. Sam se namreč počutim odlično, včerajšnja etapa je bila sicer izjemno zahtevna, a sem se danes z zmernim tempom lahko lepo spočil,'' pa je dodal Kumpov moštveni kolega Sacha Modolo.

V skupni razvrstitvi je najvišje uvrščeni Slovenec Jure Golčer, ki je peti. "Sem zelo zadovoljen, na cilju me je sicer nekoliko zmanjkalo, kar pa je bilo pričakovano, saj je šlo za zelo težaven kronometer. Je bilo pa na najbolj strmem delu dosti gledalcev, kar mi je precej pomagalo. Generalna razvrstitev je z današnjo etapo odločena, jutri ne bo prišlo do nobenih večjih sprememb, razen če se zgodi kaj resnično presenetljivega. Morda lahko vreme kaj ponagaja. S svojo uvrstitvijo sem zelo zadovoljen, nisem si mislil, da bom tako dober," je dejal dvakratni zmagovalec Dirke po Sloveniji.

Slovencem se sicer obeta majica za najboljšega hribolazca. "Majica še ni moja, vseeno je še jutri etapa, ki ima gorske cilje in zato moram biti pozoren na oba kolesarja, ki sta mi še nevarna. Majica mi ni bila sicer cilj pred začetkom dirke, toda glede na to, da sem jo včeraj pač oblekel, mi jo je cilj zadržati. To pa nameravam tako, da bom oba konkurenta imel na očeh. Če bosta poizkusila s pobegom, se jima moram pridružiti. Sicer pa s pobegom ne nameravam poizkušati, saj sem lahko precej močan v zaključku. Je pa biti nosilec majice za najboljšega hribolazca pred domačimi navijači nekaj najlepšega, še posebej v takšni konkurenci ter ob tako težavnih etapah. Ker so etape potekale po mojih krajih, sem dobil tudi dodatno energijo od svojih prijateljev, staršev…," je dejal Jan Tratnik, ki sicer kolesari za avstrijsko ekipo Amplatz–BMC.

Dirka po Sloveniji, 3. etapa:

Izidi:

1. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida)               28:23,70
2. Rein Taaramäe (Est/Katjuša)                        + 0:04
3. Omar Fraile (Špa/Team Dimension)                 0:52
4. Aleksander Foliforov (Rus/Rusvelo)                1:10
5. Jack Haig (Avs/Orica)                                      1:10
6. Jan Barta (Češ/Bora Argon)                            1:14
7. Artem Ovečkin (Rus/Rusvelo)                         1:22
8. Jose Mendes (Por/Bora Argon)                       1:23
9. Gianni Moscon (Ita/Sky)                                  1:24
10. Jan Tratnik (Slo/Amplatz BMC)                      1:28
...
17. Janez Brajkovič (Slo/slov. repr.)                    1:49
18. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)                        1:51

Skupno:

1. Rein Taaramäe (Rus/Katjuša)                  10:42:43
2. Jack Haig (Avs/Orica)                                  + 1:42
3. Jan Barta (Češ/Bora Argon)                           2:38
4. Egan Arley Bernal (Kol/Androni)                    2:47
5. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)                         2:48
6. Eliot Lietaer (Bel/Topsport)                            2:57
7. Jose Mendes (Por/Bora Argon)                     3:00
8. Pavel Kočetkov (Rus/Katjuša)                       3:14
9. Gianni Moscon (Ita/Sky)                                3:15
10. Janez Brajkovič (Slo/slov. repr.)                   3:15
...
16. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida)             4:39
22. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)              5:57

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.