Šport
36 ogledov

Ulissi suspendiran še drugič

Diego Ulissi Lampre Merida EPA
Italijanski kolesar Diego Ulissi, sovoznik Jana Polanca v moštvu Lampre Merida, je bil pozitiven na dopinškem testu, po tem ko si je pomagal z zdravilom za astmo.

Italijanskega kolesarja Diega Ulissija so ujeli na 11. etapi Gira d'Italia 21. maja letos. Najprej ga je začasno suspendiralo njegovo moštvo Lampre Merida, ki ga je nato na predlog švicarske zveze suspendiralo še enkrat. Ulissi, ki je leta 2011 zmagal na kolesarski dirki Po Sloveniji, je na letošnjem Giru zmagal v 5. in 8. etapi, enkrat je osvojil drugo mesto, dirko pa je zaradi bolezni končal po 17. etapi.

Ulissiju so dokazali preveliko vrednost salbutamola, ki se ga uporablja za zdravljenje astme, obenem pa je uvrščen tudi na seznam prepovedanih poživil oziroma snovi. Pri moštvu Lampreja menijo, da je kolesar, ki je imel težave s prehladom, vzel ventolin. Kolesar ima sicer dovoljenje za uporabo tega splošnega zdravila za astmo, vendar pa je preiskava pokazala, da je imel v urinu dvakratno koncentracijo salbutamola od dovoljene.

Nastop za pokal Bernocchi prebudil Švicarje

Kolesarja so začasno suspendirali, kot je poročal v današnji izdaji britanski Guradian. Ker pa v moštvu niso dobili nadaljnjih navodil od Švicarske kolesarske zveze, ki je Ulissiju izdala tekmovalno licenco, kako ukrepati, so začasni suspenz preklicali in kolesarju dovolili udeležbo na italijanski dirki za pokal Bernocchi. V tem času pa so se očitno zbudili tudi v švicarski zvezi ter sprožili disciplinski postopek proti Ulissiju, kar je pomenilo, da je bilo prisiljeno moštvo Lampre 25-letnega kolesarja suspendirati še enkrat.

"Mednarodna kolesarska zveza UCI nas je obvestila, da se mora kolesar zglasiti pri disciplinski komisiji švicarske zveze," so sporočili iz Lampreja. Ulissiju sicer za dopinški prekršek grozi dveletna prepoved vseh tekmovanj, če bo spoznan za krivega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.