Slovenija
94 ogledov

"Umazan" vsak peti obrat za pripravo hrane

gostilna Anže Petkovšek
Inšpekcija je lani pri vsaki petem obratu odkrila nepravilnosti, 15 so jih (začasno) zaprli.

Inšpektorji za varno hrano so slabo higieno in druge nepravilnosti lani odkrili v 280 gostilnah. V petnajstih obratih za pripravo hrane so bile higienske razmere tako slabe, da so jim morali (začasno) prepovedati obratovanje, piše portal podcrto.si. 

Maščoba je z nape kapljala na kuhališče

Med najbolj umazanimi je bila Gostilnica XXI. "Tla v kuhinji … so bila umazana, prekrita z zastarano umazanijo, ostanki hrane in umazanimi kuhinjskimi krpami. Kuhinjska napa je bila obložena z debelejšim slojem maščobe, ki se je izcejala proti kuhalnemu bloku, kjer so se (kuhale in hranile) jedi za postrežbo gostom. Stene so bile mestoma umazane z maščobo in drugimi tekočinami organskega izvora," je ugotovila inšpektorica. V gostilni je našla tudi jelenjo pljučno pečenko in surove ribe, za katere ni bilo jasno, od kod izvirajo, še poroča omenjeni portal. 

Poleg Gostilnice XXI so inšpektorji lani obratovanje (začasno) prepovedali še 14 obratom za pripravo hrane – enemu celo dvakrat. Skupaj so inšpektorji gostilnam, slaščičarnam in drugim  komercialnim obratom za pripravo hrane zaradi hujših nepravilnosti lani izdali 280 odločb, leto prej jih je bilo 306. Je bilo pa lani manj gostiln z najhujšimi kršitvami kot predlani. Predlani so opravili pregled pri 1384 gostilnah in obratovanje prepovedali kar 59 obratom. Lani, kot rečeno, ob podobnem številu pregledanih gostiln, petnajstim.

Vsaka peta je "umazana"

Nepravilnosti so ugotovili pri več kot petini pregledanih obratov. Večina kršitev se še kar nanaša na pomanjkljivo higieno v obratih za pripravo hrane, je razvidno iz odločb. Sledijo težave s sledljivostjo živil (gostinec ne zna pojasniti oziroma nima dokumentov, od kod neko živilo izvira) in neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane (HACCP).

Niso nehali, dokler jim niso odklopili elektrike

Eden bolj ekstremnih primerov je Slaščičarna Koper na koprski avtobusni postaji. Tu je inšpektor že maja lani ugotovil slabe higienske razmere, našel dotrajano in zarjavelo opremo, zamakanje strehe v skladišču. Ob naslednjem obisku januarja lani je bilo enako, zato ji je prepovedal nadaljnje obratovanje. A slaščičar se tega ni držal, zato je inšpekcija februarja lani pri Elektru Primorska zahtevala odklop elektrike slaščičarni, še piše Anže Voh Boštic na portalu podcrto.si

Podoben primer je tudi Picerija Luna iz Vrtojbe. Tam je inšpektor julija lani našel zamazane stene, omarice, umazano opremo in notranjost peči. Obenem ni bilo moč ugotoviti izvora nekaterih živil, ki so jih stregli gostom. Ob ponovnem obisku novembra lani je picerijo našel v podobnem stanju in ji prepovedal obratovanje. 

Zemljevid vseh obratov hrane, kjer so inšpektorji našli nepravilnosti, si lahko ogledate tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:34 31.maj 2016.

    Zato zunaj ne jem. Si sam pripravim pa vsaj vem da sem imel čisto ko sem kuhal. Da mi stara maščoba ne kaplja v hrano in podobne bedarije. Petina je odločno preveč! Doma pripravt hrano sploh ni težko.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:32 31.maj 2016.

    Da stara maščoba iz nape kaplja v tvojo hrano ni nič narobe? A si zmešan? Kr ti jej tako hrano pol. Fuj! Pacek!

  • Tupamaros 11:16 31.maj 2016.

    Kr neki! Mnogi imajo še doma bolj umazano. Opravičevanje inspekcije in njihovih plač.