Svet
30 ogledov

Umazano delo za EU bo opravila Makedonija

begunci, makedojia EPA
Na današnji konferenci na Dunaju so se države ob balkanski migrantski poti v skupni deklaraciji zavzele za drastično zmanjšanje števila migrantov na tej poti.

Ob tem so napovedale dogovor o kriterijih za vstop migrantov na zahodnobalkansko migrantsko pot.

Na konferenci so se notranji in zunanji ministri desetih držav dogovorili, da je treba na balkansko pot v Makedoniji spustiti le tiste migrante, ki dejansko potrebujejo zaščito. Določanje, kdo v to skupino sodi, pa bo prepuščeno posamezni državi, je na novinarski konferenci po srečanju povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Schengen bo branila Makedonija

Migrante s ponarejenimi dokumenti bodo države zavračale na meji. Udeleženci so se dogovorili tudi o skupnih standardih za registracijo migrantov, pogojih za zavračanje migrantov na mejah in njihovo morebitno vračanje. Posebno podporo pa bodo namenili Makedoniji. Mikl-Leitnerjeva je ob tem napovedala, da bo Avstrija število policistov na grško-makedonski meji okrepila na 20. Dogovorili so se tudi o medsebojni pomoči v obliki policistov na še posebej obremenjenih mejah. Udeleženci konference, na katero ni bila povabljena Grčija, so sicer v deklaraciji poudarili, da sodelovanje z Atenami ostaja ključno.

Mikl-Leitnerjeva je v izjavi poudarila, da je zajezitev migracijskega toka "vprašanje preživetja" za Evropsko unijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Ministrica sicer še vedno verjame v skupni evropski odziv, a se boji, da je pot do njega še dolga. Po njenih besedah so sedaj ukrepi nujno potrebni, drugače bodo na moči pridobili nacionalisti.

Grčija ni dobila povabila na sestanek

Avstrija je na današnjo konferenco o migracijah povabila notranje in zunanje ministre devetih držav - poleg Slovenije še Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črne gore in Srbije. Povabila pa ni dobila Grčija, kar je sprožilo kritike Aten.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz se je danes odzval na te kritike. "V Evropi nam ne manjka skupnih prireditev, temveč volja za drastično zajezitev migracijskega toka," je dejal Kurz in dodal, da Grčija doslej ni pokazala pripravljenosti za zmanjšanje števila prihodov migrantov, temveč jih želi le čim prej poslati naprej.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je opozoril pred izolacijo Grčije z mejnimi ovirami in poudaril, da brez Grčije ni možna skupna rešitev.

Stefanović je sicer po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug napovedal, da se bo današnja konferenca na ravni direktorjev policij držav udeleženk nadaljevala v petek v Beogradu. Ob tem je dodal, da bodo povabili še Madžarsko, Grčijo in druge države, ki bi lahko doprinesle k rešitvi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zdrej 12:13 26.februar 2016.

    Torje je potrebno poslat EU policijo in vojsko v makedonijo in EU denar, da bodo obvladovali situacijo.

  • malonaokoli 19:37 25.februar 2016.

    zakaj sploh plačujemo in sodelujemo še z zvezo NATO ?

  • dragec 18:24 24.februar 2016.

    Če so v EU nesposobni in ni jim mar (zaradi trgovanja z orožjem - skratka - migranti so en veliki biznis)