Slovenija
36 ogledov

KBC potrdil: Umik iz dokapitalizacije NLB

zastave pred NLB Pixsell
KBC je potrdil, da v dokapitalizaciji NLB ne bo dal predvidenih 61 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah naj bi bilo posredi pogojevanje Evropske komisije. Tudi manjkajoči delež od 361 milijonov evrov skupne dokapitalizacije bo tako padel na pleča davkoplačevalcev. Ministrstvo razočarano.

KBC je za STA potrdil, da se umika iz dokapitalizacije največje slovenske banke, v kateri ima četrtinski delež. Kot pojasnjujejo odločitev, so se za to odločili po zelo skrbnem in temeljitem premisleku in v posvetovanju z vsemi relevantnimi akterji.

Ob tem so pojasnili, da mora biti vsakršna odločitev KBC v skladu s strateškim načrtom, za katerega so se dogovorili z Evropsko komisijo v zameno za zeleno luč Bruslja državni pomoči tej veliki belgijski banki. V tem načrtu je predviden izstop iz nestrateške naložbe KBC v NLB.

Neuradno naj bi hibridno posojilo NLB sedaj dala paradržavna sklada dala Kad in Sod, ne bo pa dokapitalizacija končana do roka, ki ga je postavila EBA, torej jutri do polnoči, pišejo Finance.

Vse transakcije v zvezi z dokapitalizacijo bi namreč morale biti zaključene danes do polnoči, saj jutri ni plačilnega prometa.

Belgijska KBC, druga največja lastnica NLB, bi morala glede na dogovor v največjo slovensko banko vložiti 61 milijonov evrov kapitala in s tem bi lastniški delež povečala s 25 na 33,9 odstotka. Delež države, ki bo NLB pomagala s 320-milijonskim hibridnim posojilom, bo ostal nad 50 odstotki.

Ministrstvo: "Pomanjkanje potrpežljivosti"

"Naše mnenje je, da bi se bilo o tem možno pogovarjati in doseči nek ustrezen dogovor v prihodnjih mesecih in smo razočarani, da se KBC ni odločila za sodelovanje v prvem koraku dokapitalizacije," so v odzivu zapisali na ministrstvu. Menijo, da je odločitev KBC "preuranjena in kaže na pomanjkanje potrpežljivosti".

Sredstva, ki bi jih morala zagotoviti KBC, bosta v prihodnjem tednu zagotovila Kad in Sod. "Pri tem bosta uporabila rezerve, ki so bile prav za takšne primere ustvarjene v preteklih letih. Tako v tem koraku ne bo potrebno dodatno zadolževanje niti se ne bo povečal javnofinančni primanjkljaj," so zapisali na ministrstvu.

V soglasju z regulatorjem bodo vse potrebne postopke in transakcije izpeljali v prihodnjem tednu. Vsi ostali načrti glede izdaje pogojno zamenljivih obveznic in odkupa nekaterih hibridnih instrumentov, s čimer bo država dokapitalizirala NLB, ostajajo nespremenjeni, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Iz NLB pa so ločeno sporočili, da je NLB s Kadom in Sodom že podpisala pismo o nameri o dokapitalizaciji v višini 61 milijonov evrov, kar morajo v začetku prihodnjega tedna potrditi še organi upravljanja obeh družb.

Komentarjev 2
  • tartufka2226 21:34 29.junij 2012.

    saj vidijo vrečo brez dna in niso neumni da bi vlagali v minus

  • Oxxo 19:49 29.junij 2012.

    Jaz sem ravnokar dal adijo NLB d.d. Po 20 letih... slabo se počutim, ko v denarnici nosim kartice z logotipom NLB.NLB je vreča brez dna... ko se zruši (vprašanje ni če ampak samo kdaj) bo za seboj pustila ...prikaži več razdejanje v Sloveniji....