Svet
19 ogledov

Umil noge tudi ženski in muslimanu

Papež umiva noge vernikom Reuters
Papež je na veliki črtrtek začel z obeleževanjem letošnje velike noči. Ob tem je poudaril, da mora cerkev predstavljati zatočišče za revne, brezdomce in bolne, duhovščina pa predstavljati zgled s skromnostjo.

Papež Frančišek je na maši ob današnjem velikem četrtku, ko kristijani obeležujejo ustanovitev duhovništva, ponovil, da bi morali duhovniki predstavljati zgled s svojim skromnim življenjem.

Pridigi ob velikem četrtku je prisluhnilo okrog 10 tisoč ljudi in ves papeški zbor. Papež je poudaril, da je cerkev "hiša odprtih vrat, zatočišče grešnikov, dom tistih, ki živijo na ulici, mesto skrbi za bolne in učilnica za mlade".

Po maši je papež obiskal rehabilitacijski center v predmestju Rima, kjer je umil in poljubil noge dvanajstih bolnikov in invalidov. Gre za spomin na Jezusovo gesto ponižnosti do apostolov v zadnji noči pred smrtjo. Med dvanajsterico sta bila tudi ženska in musliman. Lani je Frančišek umil noge dvanajstim mladoletnim prestopnikom, ki so prestajali kazen v popravnem domu na obrobju Rima.

Papež bo velikonočne slovesnosti nadaljeval v petek ob 17. uri z liturgijo v baziliki svetega Petra, zvečer ob 21. uri pa se bo v rimskem Koloseju udeležil tudi tradicionalnega križevega pota, ki ponazarja Jezusovo križanje in smrt.

V soboto bo z velikonočno vigilijo čakal na nedeljsko jutranjo velikonočno mašo. Opoldne pa naj bi izrekel tudi velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.