Svet
1073 ogledov

Supervulkan v Italiji se prebuja

Campi Flegrei Profimedias
Vulkan Campi Flegrei (Goreča polja), ki se razteza na območu Neaplja, kaže znake prebujanja, so prepričani znanstveniki. Ocenjujejo, da se približuje kritični točki, a nemogoče je točno napovedati, kdaj bi do izbruha lahko prišlo.

Izbruh vulkana bi lahko pomenil najmanj pol milijona žrtev na območju, opustošenje pa bi bilo podobno kot ob izbruhu Vesuva na drugi strani mesta, ki je pred 2000 leti pokopal več antičnih mest, vključno s Pompeji. 

Vulkan so znanstveniki vzeli pod drobnogled že pred nekaj leti v okviru projekta Campi Flegrei Deep Drilling Project, s katerim so potrdili, da se pod Neapljem nahaja čisto prava 'bomba', ki bi v primeru eksplozije lahko ogrozila življenja celo milijonov ljudi.

Spremljajo ga od leta 2005

Campi Flegrei | Avtor: Profimedias Profimedias
Raziskovalci so prvič identificirali prag, nad katerim bi lahko naraščajoča magma pod površino zemlje sprožila sproščanje tekočin in plinov z desetkratno hitrostjo. To bi lahko potencialno privedlo do izbruha, ki bi lahko bil "zelo nevaren". 

Sproščanje tekočin in plinov bi povzročilo izbruh vroče pare v okolico. "Hidrotermalne skale lahko ob visokem segrevanju izgubijo mehansko odpornost, kar lahko povzroči pospešek do kritičnih razmer," je povedal vodja raziskovalcev Giovanni Chiodini. "To se lahko izkaže za zelo nevaren izbruh za tri milijone ljudi, ki živijo na območu."

Od leta 2005 beležijo kopičenje magme pod površjem ognjenika, zato so italijanske oblasti leta 2012 stopnjo nevarnosti na območju zvišale z zelene na rumeno. S tem so dale znak, da je potrebno delovanje vulkana aktivno spremljati. 

Brbotajoče blato privablja turiste

Pred štirimi leti so znanstveniki posvarili, da bi izbruh vulkana lahko ubil na milijone ljudi, ki živijo v bližini.

"Enkraten izbruh bi lahko imel globalne katastrofalne posledice, primerljive z padcem meteorita," je dejal Giuseppe De Natale, vodja projekta za spremljanje aktivnosti vulkana. "Na srečo je izjemno malo možnosti, da bi vulkan izbruhnil v vsej svoji veličini, tako kot je malo verjetno, da bi meteorit padel na Zemljo."

Vulkan se nahaja na območju znanem kot Goreča polja (Campi Flegrei), kjer brbotajoče blato in žveplaste odprtine s paro privabljajo številne turiste.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ferluci 14:29 23.december 2016.

    Hvala za dobro idejo - za obisk! Konec koncev ima prebiranje forumov za posledico tudi nekaj pozitivnega!

  • Majazmaja 13:25 23.december 2016.

    Letos sem si že tretjič ogledala Solfataro (Campi Flegrei) in če se kdo nahaja v okolici Neaplja, je to MUST SEE! Ne Vezuv, ampak Solfatara! Članek je precejšnje zavajanje. Povsod po Neaplju in okolici imajo senzorje in stalno spremljajo ...prikaži več aktivnosti, tako da bi pravočasno začeli z evakuacijo. Neapeljčani se zavedajo, da sedijo na vulkanu, ki lahko izbruhne, in to ne 4 leta, pač pa že nekaj desetletij / stoletij.