Slovenija
79 ogledov

Umreti je luksuz

Žale Saša Despot
Francoze zadnje dni razburja zvišanje stroškov, ki jih so jih svojci pokojnih primorani plačevati ob njihovih pogrebih. Tudi v Sloveniji je za svojce smrt v družini velik strošek.

Ne vključujoč cene grobov na pokopališčih so se v Franciji povprečni stroški pogreba od leta 2011, ko so znašali 3.098 evrov, zvišale na 3.350 evrov, poroča časopis Le Figaro. Stroški pogreba so sicer odvisni od želja žalujočih svojcev, nihajo pa od 1.340 evrov do prek 6.650 evrov.

Tudi na obroke

V Sloveniji so stroški pogreba ravno tako odvisni od želja svojcev. Na Žalah je cena za pogreb z žaro - ta ravno tako ne vključuje mesta na pokopališču - 593 evrov. Vanjo so med drugim vključeni prevoz in priprava pokojnika, upepelitev, žara, pokop žare, osnovno nagrobno obeležje (križ), zdravnik oz. komisija, ki truplo še enkrat pogleda pred upepelitvijo in potrdilo, ki ga dobijo svojci. Gre torej za najbolj osnovno obliko pogreva; če si svojci za slovo od pokojnika zaželijo npr. pevce, trobentača, ki zaigra Tišino, če prištejejo še najem mrliške vežice, ceno vencev oz. cvetja, odštejejo dobrih tisoč evrov.

Od letošnjega leta naprej vsi Slovenci ob smrti tudi več ne dobimo 500 evrov pogrebnine s strani zdravstvenega zavarovanja; do nje so upravičeni le socialno najšibkejši, zato ne presenečajo ugotivitve pogrebnih zavodov, da družine vse bolj gledajo na stroške pogreba.

Nekateri pogrebni zavodi so zaradi stroškov, ki jih nekatere družine enostavno ne zmorejo, uvedli celo možnost plačevanja na obroke, starejši, ki se bojijo, da jim svojci ne bi mogli omogočiti dostojnega pogreba, pa se lahko celo življenjsko zavarujejo za kritje stroškov pogreba.

Komentarjev 1
  • erikkk 21:33 29.oktober 2014.

    pa smo spet pri reklamiranju zavarovanja...če ste pametni čimdlje stran od kakršnihkoli zavarovaj ... na bobroke se mi zdi boljša varijanta ..