Svet
23 ogledov

Umrl finski sodnik v zadevi Patria

patria, oklepniki, osemkolesniki Barbara Bradač
Na Finskem je v torek umrl sodnik Juhani Hirvonen, predsednik okrožnega sodišča v regiji Kanta-Häme, ki je vodil sojenje v zadevi Patria v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zaradi sodnikove nenadne smrti kazenski proces za nedoločen čas zaustavljen, poroča časnik Delo, ki se sklicuje na finske medije. STA je pri finskih virih neuradno izvedela, da večjih zapletov v sojenju ne pričakujejo, saj je bil Hirvonen le eden od treh sodnikov v primeru Patria.

Slovenija in Hrvaška združeni v eno sojenje

Gre za sojenje v zvezi s prodajo osemkolesnikov finske Patrie Sloveniji in Hrvaški. Na zatožni klopi sedi več nekdanjih zaposlenih v tem orožarskem koncernu, ki so osumljeni, da so sodelovali pri podkupovanju oseb iz Slovenije in Hrvaške.

Del sojenja, ki se nanaša na prodajo oklepnikov v Sloveniji in je potekal v kraju Hämeenlinna, se je oktobra že zaključil, in naj bi se 5. decembra v kraju Kanta Häme nadaljeval s povezanim primerom za Hrvaško. Oba primera so se namreč na Finskem odločili združiti v eno sojenje, tako da bo celotna razsodba znana šele po zaključku hrvaškega dela zgodbe.

Še oktobra je bilo slišati, da naj bi se hrvaški del procesa končal nekje v sredini februarja, sodba pa naj bi bila nato znana konec pomladi ali v začetku poletja.

Dve leti in pol zapora za generalnega direktorja

V hrvaškem delu so med skupaj šestimi obtoženimi trije iz slovenskega procesa - nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen ter njen direktor prodaje Tuomas Korpi.

V slovenskem delu sta poleg te trojice obtožena še nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi in glavni finančni direktor Patrie Kai Nurmi.

Tožilec Jukka Rappe je zahteval kazen dveh let in pol zapora za Wiitakorpija in leto dni pogojne zaporne kazni za Nurmija, za ostale tri pa bo to storil šele ob koncu hrvaškega dela procesa.

Komentarjev 11
  • privat 09:43 07.december 2013.

    in kdo ne verjame da ratujemo oz. da smo zelo zelo nevarna družba za bivanje v njej. ena velika nevarna greznica. Zdaj si pa zamislimo poštenega človeka ali skupino ljudi ,ki hoče nekaj dobrega narediti in živi v tej greznici...vidimo samo da drek meša.

  • varan 09:04 30.november 2013.

    Kakšne smrti pa je umrl?Kaj pa če je bila na delu janševa evropska veja paradržavne tajne policije?

  • mph 22:34 29.november 2013.

    Vidim samo dve možnosti: a) janšitis ti je nepovratno okvaril možgane, b) palček iz Murgel je uspel spraviti podse komplet Finsko IN Avstrijsko sodstvo.