Svet
58 ogledov

Umrl je Alois Mock

Alois Mock Profimedias
Slovo nekdanjega avstrijskega zunanjega ministra in vodje avstrijske ljudske stranke.

Alois Mock je kot tedanji avstrijski zunanji minister igral pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije in bil skupaj z nemškim kolegom Hans-Dietrichom Genscherjem vztrajen zagovornik njene samostojnosti. Med drugim je pred leti poudaril, da bi morali Slovenijo in Hrvaško priznati že veliko prej.

Leta 1992 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge in prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Slovenije.

Z vidika Avstrije pa je Mock pomembno prispeval k članstvu države v EU.

Znan je tudi kot minister, ki je skupaj z madžarskim kolegom Gyulo Hornom 27. junija 1989 pri Sopronu simbolno prerezal "železno zaveso" iz bodeče žice. Ta je mejo med državama označevala od leta 1966 in bila fizična ter ideološka meja med Vzhodom in Zahodom.

Mock, ki se je rodil 10. junija 1934 v Spodnji Avstriji, je po študiju prava na Dunaju izobraževanje nadaljeval v Bologni in Bruslju, kjer je študiral mednarodno pravo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.