Svet
21 ogledov

Umrl je "angleški Schindler"

Nicholas Winton
1/7
EPA
Preživeli otroci so šele po 50-ih letih izvedeli, da jih je rešil Britanec Nicholas Winton.

Nicholas Winton, Britanec, ki je med drugo svetovno vojno pred nacisti v Pragi rešil več sto judovskih otrok, je umrl v 106 letu starosti. Njegov zet Stephen Watson je za medije povedal, da je umrl mirno med spanjem v bolnišnici v Londonu.

Winton se je rodil v Londonu nemško-judovskim staršem in se pozneje kot mlad uslužbenec londonske borze preselil na Češkoslovaško, ki so jo okupirali nacisti. V času bivanja v Pragi je leta 1939 organiziral železniški prevoz za 669 otrok v Veliko Britanijo in jih tako rešil pred koncentracijskimi taborišči in skoraj gotovo smrtjo.

Dodatni vlak ni prečkal meje

Dodatni vlak bo moral odpeljati 3. septembra, na dan, ko je VB razglasila vojno Nemčiji, vendar so bile meje takrat že zaprte. Vseh 250 otrok, ki so bili na vlaku, ni nihče več videl.

Zaradi svojih del si je prislužil vzdevek angleški Schindler, po nemškem industrialcu Oskarju Schindlerju, ki je med drugo svetovno vojno rešil več sto poljskih Judov.

"Dober mož, sir Nicholas Winton je umrl. Spominjali se ga bomo kot simbola poguma, velike človečnosti in neverjetne skromnosti," je na Twitterju zapisal češki premier Bohuslav Sobotka. Britanski premier David Cameron pa je zapial: "Svet je izgubil velikega moža. Nikoli ne smemo pozabiti človečnosti sira Nicolasa Wintona pri reševanju otrok pred holokavstom."

Molčal je 50 let

Winston je o svojih dejanjih med drugo svetovno vojno molčal 50 let, dokler njegova žena ni odkrila dokazov na podstrešju domače hiše.

Leta 2003 je dobil vitežki naslov, njegovi češki pristaši pa so ga večkrat predlagali za Nobelovo nagrado za mir.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:51 03.julij 2015.

    Skromen a dober človek. Ni se izpostavljal dokler ga niso drugi izpostavili. Ni vse tisto kar se nam pred nos vrže edina resnica.