Svet
31 ogledov

Umrl je "največji zagovornik miru"

šimon peres izrael Reuters
Nekdanji izraelski premier in predsednik Šimon Peres, ki so ga pred dvema tednoma sprejeli v bolnišnico zaradi možganske kapi, je danes zgodaj zjutraj umrl.

Šimona Peresa so v bolnišnico sprejeli 13. septembra zaradi možganske kapi, od takrat pa je bil hospitaliziran. Nekaj dni pred tem pa so mu vstavili srčni spodbujevalnik.

Peresov zet in njegov osebni zdravnik Rafi Valden je ob tem objavil, da je Peres kot zadnje dejanje pomoči drugim daroval svoji roženici. Kot je še dejal Valden, je bil Peres vse do nedavne kapi dobrega zdravja, umrl pa je, ne da bi trpel.

Peres je bil izraelski predsednik med letoma 2007 in 2014. Pred predsedniškim mandatom je bil dvakrat tudi predsednik izraelske vlade ter dvakrat začasni premier in član 12 izraelskih vlad. Nobelovo nagrado za mir je skupaj s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom in izraelskim premierjem Jicakom Rabinom prejel leta 1994. Po koncu predsedniškega mandata je vodil Peresov mirovni center, ki ga je sam ustanovil.

"Največji zagovornik miru"

Številni državniki po svetu se odzivajo na današnjo smrt bivšega izraelskega predsednika Šimona Peresa. "Malo je ljudi, s katerimi delimo ta svet, ki so spremenili tok človeške zgodovine. Ne samo zaradi njihove vloge v svetovnih dogodkih, pač pa tudi zaradi tega, ker so razširili našo moralno domišljijo in nas prisilili, da od nas samih pričakujejo več. Moj prijatelj Šimon je bil eden od takšnih ljudi," je ob Peresovi smrti zapisal Obama. Dodal je, da se Peres ni nikoli odpovedal možnosti miru med Izraelci, Palestinci in izraelskimi sosedami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik je menil, da je Izrael s Peresovo smrtjo izgubil enega najbolj slavnih državnikov, mir pa enega od njegovih največjih zagovornikov. "Šimon Peres sedaj pripada zgodovini, ki je bila spremljevalka njegovega dolgega življenja," je še poudaril Hollande.

Po mnenju nemškega predsednika Joachima Gaucka je Šimon Peres zaznamoval Izrael kot noben drug politik. "Svoji državi je služil v različnih vlogah s trdnimi načeli, ko je šlo za izraelsko varnost, in odločno voljo, ko je šlo za napredek pri mirovnem procesu s Palestinci," je v pismu sedanjemu izraelskemu predsedniku Reuvenu Rivlinu zapisal nemški predsednik.

Bivši ameriški predsednik Bill Clinton je ocenil, da je Bližnji vzhod s Peresovo smrtjo izgubil gorečega zagovornika miru in sprave ter prihodnosti, v kateri vsi Abrahamovi otroci gradijo boljši jutri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:00 29.september 2016.

    tudi hitlerja naciji hvalijo in slavijo ,normalni ostali ne,tako je pa tudi z tem židom

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:36 28.september 2016.

    Navadna židovska svinja, ne pa zagovornik miru! Koliko palestinskih otrok je umrlo zaradi njega?

  • crniovcar 10:54 28.september 2016.

    kaj je on naredu za mir? na kakšen način.