Svet
20 ogledov

Umrl, ko je skušal onesposobiti ugrabitelja

Sydney drama EPA
Avstralija žaluje za žrtvami ponedeljkove drame s talci. Na dan prihajajo podrobnosti iz kavarne, v kateri je več kot 16 ur 50-letni Iranec zadrževal 17 talcev.

Ugrabitelj je od talcev zahteval, da njegovo "sporočilo" prenesejo svojim prijateljem na družbenih omrežjih. "Dragi prijatelji in sorodniki. Sem v Lindtovi kavarni na Martin Place, kjer me ima za talko član ISIS. Moški, ki nas zadržuje, ima nekaj prošenj, ki mu jih niso ugodili. Zdaj grozi, da nas bo začel pobijati. Takoj potrebujemo pomoč. Moški želi, da svet ve, da je Avstralijo napadla Islamska država,“ je na svojem Facebook profilu zapisala Marcia Mikhael, ena od sedemnajstih talcev, ki jih je Man Haron Monis več kot 16 ur zadrževal v kavarni. Objave na omrežij je spremljala tudi policija, ki pa je medije prosila, naj jih ne objavljajo, saj so potekala pogajanja z ugrabiteljem. 

Posneti je morala video

Med tistimi, ki jih je Iranec zadrževal, je bila tudi odvetnica Julie Taylor, ki je bila skupaj z eno od žrtev napada na kavi. Taylorjeva je po napadalčevih navodilih morala posneti video, v katerem je izrazila njegove zahteve. "Sem Julie Taylor, odvetnica iz Sydneyja in imam sporočilo za Tonyja Abbotta. Prosim za tri preproste stvari. Tony Abbott naj pokliče ugrabitelja. V kolikor to stori, nas bo pet lahko odšlo. Ne vemo, zakaj do tega ne bi moglo priti. Druga zahteva je, da politiki objavijo resnico, da gre za napad Islamske države na Avstralijo. Če bo to storjeno, bosta dva od zajetih lahko odšla. Nazadnje zahteva zastavo Islamske države. Če jo dobi, bo eden od nas lahko šel,“ je v videu dejala Taylorjeva. Taylorjeva je iz kavarne prišla dobrih petnajst minut preden je prišlo do obračuna med policisti in ugrabiteljem. Kasneje je izvedela, da je v napadu umrla njena sodelavka Katrina Dawson

Pod streli je umrl tudi vodja kavarne Tori Johnson. Johnsonu se je zdelo, da je ugrabitelj malce zadremal in se je odločil izkoristiti priložnost. Zgrabil je za orožje, med ruvanjem pa se je le to sprožilo in ga usodno ranilo. Po tem so v kavarno vdrli policisti in končali dramo. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 03:38 17.december 2014.

    utrgano.....sreč Slovenija ni tok velika da bi bla visoko na lestvici terorističnih tarč..drgač pa nevem..res kjerkol pa kadarkol te lahk napadjo.