Magazin > VIP
7410 ogledov

Umrl pevec Brendi

Brendi
1/7
Boštjan Tacol
Po koncertu v Lipici je umrl pevec Brendi. Njegovi prijatelji, glasbeniki in oboževalci so pretreseni.

Umrl je slovenski pevec Branko Vunjak - Brendi. Priljubljenemu pevcu je po včerajšnjem nastopu na poroki v Lipici odpovedalo srce.

Težave s srcem imel že pred dnevi

Iz zanesljivih virov blizu Brendijeve družine smo izvedeli, da naj bi pevcu po koncertu v Lipici v hotelu postalo slabo. Ko je šel po kozarec vode, naj bi se zgrudil. Reševalci so ga oživljali dobro uro, a žal neuspešno. "Brendi je že v četrtek, ko je prišel z morja, potožil, da ga boli srce, a bil je človek, ki ni jamral. Doma je imel celo napotnico za pregled, saj so mu prijatelji svetovali, naj pomoč poišče pri zdravniku," je povedal eden od njegovih tesnih prijateljev, ki je zaradi tragične izgube želel ostati neimenovan.

"Pevec je umrl na zasebni zabavi v sklopu turističnega dela Lipice. Preminulega so oskrbele pristojne zdravstvene službe, ki so prišle na kraj dogodka. Smrt pevca obžalujemo," nam je pojasnil direktor kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Na glasbeni sceni več desetletij

Brendi se je rodil 28. aprila 1962  v Šentjerneju na Dolenjskem. Na slovenski glasbeni sceni je bil kot izvajalec narodno-zabavne glasbe prisoten 25 let, začel pa je kot član v zasedbi Don Juan, kjer je pel in igral kitaro. Zaradi nesoglasij je skupino konec devetdesetih let zapustil in glasbeno pot nadaljeval samostojno. Po sedemnajstih letih se je skupina znova zbrala v izvirni zasedbi.

Najbolj znan je bil po uspešnicah Povej mi, Marina, Rdeča roža, Pod oknom sem stal, Rad bi ti rekel nekaj lepega in drugih. Venček njegovih največjih uspešnic.

Odpel je več duetov, najbolj znan je bil tisti s pevcem Koradom Buzetijem. Za slovenske pevce in pevke, med drugim za Ptujskih 5, Natalijo Verboten, Heleno Blagne, skupino Bazar, Vilija Resnika, Borisa Kopitarja in Korada, je pisal besedila in glasbo. Nekoč je povedal, da je bil njegov vzornik Goran Bregović, kasneje pa ugotovil, da ni več iskal vzornikov, temveč bolj izbiral ljudi, ki jih je cenil.

Brendi je imel dva otroka, Dejana in Tino. Hči se vedno bolj uveljavlja kot pevka in plesalka v skupini SheDivaz.

"Bil je res topel človek"

Na pevčevo smrt se je odzvalo več glasbenikov in prijateljev, ki so šokirani.

"To je žalostno. Skoraj vsak dan je bil pri meni. Bil je topel človek, eden izmed najtoplejših ljudi na slovenski sceni. Nazadnje je bil v moji pisarni v sredo. Ni šlo samo za sodelovanje, bil je res moj prijatelj," je povedal direktor postaje Golica TV Sebastijan Artič, ki je z njim veliko sodeloval.

"Ob novici sem ostal brez besed. Šokiran sem. Zadnjič smo se srečali na Lady pikniku in se mi je zdel malce drugačen. To je velika izguba za slovensko glasbeno sceno. V trenutku se zaveš, kako je življenje nepredvidljivo. To je en pokazatelj, da je življenje glasbenikov stresno," je pretresen pevec Vili Resnik.

"Tudi mene je navsezgodaj zjutraj pretresla novica o nenadni smrti kolega pevca Brendija. Še vedno pretresena izrekam njegovim najbližjim globoko sožalje," je povedala pevka Natalija Verboten.


"Brendi je iskreno in srčno ustvarjal glasbo, ki se je dotaknila veliko Slovencev. Privoščil je uspeh tudi drugim glasbenikom. Vedno, kadar sva se srečala, je bil poln veselja in optimizma. Ostal mi bo v lepem spominu, njegova publika pa bo še mnogo, mnogo let prepevala njegove pesmi. Moje iskreno sožalje njegovim najbljižjim," je povedal pevec Jan Plestenjak.

"Šokiralo me je. Sodelovala nisva nikoli, vsakič, ko sva se videla, pa sva debatirala, kaj bi lahko naredila, a nikoli nisva nič realizirala. Sem pa pred leti pela pesmi, ki jih je napisal, veliko smo jih preigravali. Ne morem verjeti. Nisem vedela, da bi imel kakšne težave," je povedala pevka Nuša Derenda.

"Žal mi je. Tragično in škoda. To je še vseeno mlad človek," pa je povedala pevka Darja Švajger.

"Svoje najboljše prijatelje lahko preštejem na prste ene roke. Brendi je bil eden izmed štirih. Z Brendijem sem prijateljeval velik del svojega življenja. Skupaj sva preživljala veliko časa v studiu, na odrih in tudi v zasebnem življenju. Bil je eden od mojih najboljših prijateljev, čigar smrt bo v meni za dolgo utišala smeh in veselje. Brendijevo glasbeno ustvarjanje je pustilo nepozaben pečat pri širokih ljudskih množicah. Njegove pesmi bodo še dolgo odzvanjale v srcih ljudi, ki smo ga imeli radi. Z veseljem smo in bomo še poslušali ter prepevali njegove skoraj že ponarodele pesmi. Spominjal se ga bom po njegovem nepozabnem smislu za humor in iskrivem nasmehu. Na svojih glasbenih nastopih je izžareval dobro voljo in pozitivno energijo, ki jo je prenašal tudi na svoje poslušalce. S svojim neomajnim zagovarjanjem slovenske besede in glasbenih pravic bo ostal za vedno zapisan v glasbeni zgodovini slovenskega naroda," je povedal njegov zelo dober prijatelj Dušan Zore.

Novica o smrti se je razširila v dopoldanskih urah na spletu in socialnem omrežju Facebook. Pevčevi oboževalci in prijatelji na Facebooku so izrazili sožalje družini in dejali, da bo Brendi ostal v njihovih srcih.

Komentarjev 15
  • Avatar gujdek
    gujdek 21:19 18.junij 2017.

    Aplikacija za komentarje pa tudi nikak ne dela. Raje stare članke pustite pri miru in to popravite.

  • Avatar gujdek
    gujdek 21:18 18.junij 2017.

    Dejan pa danes žvrgoli take, da te s..t pritisne...

  • Avatar gujdek
    gujdek 21:18 18.junij 2017.

    Dejan pa danes žvrgoli take, da te s..t pritisne...