Svet
21 ogledov

Umrl 'romski kralj' Florin Cioaba

Florin Cioaba Reuters
V starosti 58 let je zaradi odpovedi srca umrl romunski politik in samooklicani romski kralj Florin Cioaba.

Umrl je danes v bolnišnici v turškem letoviškem mestu Antalya, kjer je preživljal počitnice. Cioaba je bil sicer zelo sporna in nasprotij polna osebnost.

Kot romskega kralja so ga priznavali predvsem prebivalci njegovega rodnega mesta Sibiu. Enako velja za njegovega očeta in obenem predhodnika na "prestolu" Iona Cioabo, ki je umrl leta 1997.

Potegoval se je za sedež v parlamentu

Florin Cioaba je pozornost med drugim vzbudil leta 2003, ko je hotel poročiti svojo le 12-letno hčer, a po ostrih kritikah je kasneje začel javno nasprotovati prisilnim porokam otrok, ki so med Romi precej pogoste. Rome je tudi prepričeval, naj bolje poskrbijo za izobrazbo svojih otrok. Leta 2004 se je na volitvah potegoval za sedež v parlamentu, a neuspešno.

Tako oče kot sin Cioaba sta bila sicer zelo bogata in sta se lahko pohvalila s tesnimi vezmi z romunsko vlado. Ko je Florin Cioaba zbolel, je npr. izbruhnila prava tekma med romunskim predsednikom Traianom Basescujem in premierom Victorjem Ponto za to, kdo bo izpadel kot njegov boljši prijatelj.

S približno 12 milijoni so Romi največja etnična manjšina v Evropi. Samo na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji jih živi skupaj štiri milijone, od tega jih je kar polovica mlajša od 20 let, še dodaja dpa. Pestijo jih revščina, brezposelnost, nepismenost in diskriminacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.