Svet
6 ogledov

Umrl slavni dirigent

Nikolaus Harnoncourt EPA
V soboto je v starosti 86 let umrl priznani avstrijski dirigent Nikolaus Harnoncourt.

Slavni dirigent Nikolaus Harnoncourt je preminil mirno v krogu svoje družine. "Žalost in hvaležnost sta velika. Bilo je krasno sodelovanje," je v imenu sorodnikov sporočila njegova soproga Alice.

Na njegovo smrt so se že odzvali na Dunaju. "Z Nikolausom Harnoncourtom je Avstrija izgubila izjemnega umetnika in veliko osebnost, ki je desetletja kot nihče drug oblikovala kulturo te dežele," je danes zapisal avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer. Harnoncourt je po njegovem mnenju sodil med najpomembnejše glasbenike sodobnega časa.

Harnoncourt je več kot 60 let svojega življenja posvetil odkrivanju t. i. izvirnega zvoka, zvoka glasbe ob njenem nastanku.

Lani oznanil konec kariere

V Berlinu rojeni umetnik, ki velja za enega najvidnejših sodobnih dirigentov, je decembra lani ob svojem 86. rojstnem dnevu oznanil konec aktivnega udejstvovanja za dirigentskim pultom. Kot razlog za umik je navedel zdravstvene težave.

Za časa glasbenega delovanja je prejel številne prestižne nagrade. Leta 2002 je prejel mednarodno priznano nagrado Siemens, ki jo vsako leto podeljujejo za izredne dosežke na področju glasbenega ustvarjanja, leta 2012 pa zlato medaljo britanske Kraljeve filharmonične družbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.