Slovenija
15 ogledov

Umrl spletni guru Aaron Swartz

Aaron Swartz Sage Ross/Wikimedia
V 27. letu starosti je umrl Aaron Swartz, prodorni razvijalec programske opreme in aktivist za internetno svobodo. Zadnje čase so ga preganjale obtožbe, da je bil vpleten v spletno krajo več milijonov akademskih člankov iz digitalnega arhiva.

Swartzevo truplo je policija v petek našla v njegovem stanovanju v newyorški četrti Brooklyn. Swartz se je obesil. Njegovi znanci vedo povedati, da se je v zadnjem času boril z malodušjem.

V računalniški srenji je bil Swartz zelo spoštovan zaradi svoje nadarjenosti. Že kot 14-letnik je odločilno sodeloval pri razvoju protokola RSS 1.0 za tako imenovane spletne dnevnike, ki omogoča, da so uporabniki stalno seznanjeni s spremembami na straneh, kot so spletni novičarski portali.

Skozi leta je postal prava ikona, saj si je neprestano prizadeval za prost dostop do informacij prek spleta. V manifestu je tako leta 2008 zapisal: "Informacija je moč. Toda tako kot vedno pa obstajajo takšni, ki jo skušajo zadržati zase. Celotna znanstvena in kulturna dediščina sveta, zbrana skozi stoletja v knjigah in publikacijah, je sedaj množično digitalizirana in zaklenjena s strani peščice privatnih korporacij ... Delitev ni nekaj nemoralnega temveč je moralni imperativ. Le zaslepljeni od pohlepa bodo svojemu prijatelju prepovedali storiti kopijo."

Swartz je bil tudi sodelavec neprofitne skupine DemandProgress, ki je aktivno sodelovala pri blokadi sprejema t. i. protipiratske zakonodaje v ameriškem kongresu, s katerimi bi vlada dobila široka pooblastila za nadzor interneta.

Swartz je bil tudi pomemben člen v odprtokodni skupnosti Reddit v njenih začetnih časih. Ko so Reddit konec leta 2006 prodali, so Swartza odpustili, kar ga je zelo prizadelo.

Grozilo mu je 35 let v zaporu

Julija 2011 pa je zašel v težave, ko ga je ameriško zvezno sodišče obdolžilo sodelovanja pri vdoru in kraji na milijone akademskih člankov in publikacij iz digitalnega arhiva JSTOR. Za krajo naj bi uporabil kar računalnike slavnega Massachusetts Institute of Technology. V JSTOR sicer niso vložili tožbe proti Swartzu, potem ko so bili vsi članki vrnjeni, Swartz pa se je na zaslišanjih izjavil za nedolžnega. Če bi bil spoznan za krivega po večih točkah obtožnice, bi mu grozilo celo 35 let v zaporu in milijon evrov kazni. Na sojenje, ki naj bi potekalo čez nekaj mesecev, je čakal s prostosti.

Njegova družina in najtesnejši sodelavci so v izjavi za javnost slavili njegove dosežke, hkrati pa njegovo smrt označili ne le kot osebno tragedijo temveč kot rezultat "kriminalnega pravosodnega sistema, ki se poslužuje prakse zastraševanja." Po spletu prek različnih socialnih omrežih dežujejo sporočila v Swartzov spomin.

Komentarjev 6
  • McBobo 18:15 16.januar 2013.

    Ta se je tudi tako obesil, kot tisti naš programski razvijalec, ki je grozil NLB. Madona, vsaj kakšno manj opazno foro za umor bi se spomnili.

  • Janko Kotnik 11:11 14.januar 2013.

    Glavno da verjameš vsemu kar piše....

  • sintesi 07:46 14.januar 2013.

    res tako piše......in ko se obesiš si sam......lahko, ni pa nujno