Slovenija
619 ogledov

Umrl svetovno znani ekonomist in disident dr. Ljubo Sirc

Šport: Umrl je legendarni košarkar, ljubljenec tivolske publike - Sveča Shutterstock
Urml je svetovno znani ekonomist in pravnik Ljubo Sirc,

Ljubo Sirc je bil  avtor številnih knjig o mednarodni ekonomiji ter ustanovitelj londonskega inštituta za proučevanje komunističnih oziroma postkomunističnih gospodarstev. Umrl je v 97 letu.

 

Ljubo Sirc se je rodil leta 1920 leti v  Kranju. Študiral je pravo, že zelo zgodaj pa ga je začela zanimati tudi ekonomija. Ob nemški okupaciji je njegova družina pobegnila v Ljubljano, saj jim je grozila izselitev v Srbijo, družina pa je ostala skoraj brez vsega premoženja.

Po vojni obsojen na smrt, sedem let in pol v zaporu

Po vojni si je Sirc prizadeval za obnovitev večstrankarstva in tako postal eden med aretiranimi v Nagodetovem procesu leta 1947, kjer je bil obsojen na smrt, a je bila njegova kazen kasneje znižana v 20 let prisilnega dela. Skupaj z njim je bil obsojen tudi njegov oče, ki je leta 1950, kmalu po pogojni izpustitvi, tudi umrl.

Po sedmih letih in pol zaporne kazni so Ljuba Sirca izpustili, a v Jugoslaviji zanj ni bilo prihodnosti, kar je opisal tudi v svojem življenjepisu Dolgo življenje po smrtni obsodbi.

Pobegnil v Veliko Britanijo

Leta 1955 je pobegnil v Veliko Britanijo, šest let kasneje pa v Švici doktoriral iz ekonomije. Ekonomijo je predaval v Bangladešu in v Glasgowu, leta 1983 pa je ustanovil londonski inštitut za preučevanje komunističnih gospodarstev, ki se je leta 1996 preimenoval v center za proučevanje post-komunističnih gospodarstev.

Kandidiral na predsedniških volitvah

Leta 1989 se je vrnil v Slovenijo, preden je dve leti kasneje vrhovno sodišče razveljavilo sodbo iz Nagodetovega procesa. Leta 1992 je kot član LDS kandidiral na volitvah za predsednika republike, a bil poražen. Leta 2001 je postal prejemnik britanskega odlikovanja CBE, poroča spletni portal MMC RTVS.

Leta 2004 je bil med pobudniki ustanovitve Zbora za republiko. Leta 2010 pa se je včlanil v Slovensko demokratsko stranko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • nergač 20:14 02.december 2016.

    Cel dan že vsi slovenski portali objavljajo to vest, na koncu pa zvečer še Žurnalovi prekarci napišejo v svojem slogu. Vsekakor, dolgo in burno življenje, naj si zdaj odpočije in da ne bi desničarji izrabili njegovo smrt in življensko zgodbo ...prikaži večo za svojo pritlehno propagando.

  • Johan Spohan 11:06 02.december 2016.

    A tvoj Ivan, ki je pa sedaj zaprisežen demokrat, pred spreobrnitvijo ( iz finančnega vzroka- kjer mu je več pade v žep) pa je bil zaprisežen komunist..

  • Avatar Leon
    Leon 09:43 02.december 2016.

    SDS Umrl je zaprisežen domobranec in ekonomist ! R.I.P