Slovenija
44 ogledov

Umrl Tomaž Ertl

Tomaž Ertl Bobo
Na večer prvega kroga predsedniških volitev je umrl zadnji šef nekdanje tajne politične policije v prejšnjem sistemu Tomaž Ertl.

Za Žurnal24 je vest, o kateri je prvi poročal Večer, potrdil generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever Anton Pozvek.

Precej buren odziv in razdelitev politike na dva pola je sprožilo odlikovanje, ki ga je Ertlu podelil aktualni predsednik republike Danilo Türk. Srebrni red za zasluge je dobil zaradi delovanja v času priprav na preprečitev tako imenovanega mitinga resnice leta 1989, ko je Ertl vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever.

Pozvek kot predstavnik zveze, ki je Ertla predlagala za odlikovanje, poudarja, da je Ertl 
v svojem obodbju, ko je leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve, naredil veliko koristnega za Slovenijo in njeno osamosvajanje izpod federalne nadvlade. "Lahko rečem, da smo pod njegovim vodstvom naredili velike premike za zaščito slovenske varnosti in varnosti prebivalcev. S svojimi odločitvami, ki so bile za takratne razmere zelo smele in daljnovidne, je uspel odbiti veliko ukrepov, ki so jih načrtovali v federaciji. S svojim angažiranjem je preprečil napovedano jogurtno revolucijo v Sloveniji."

Aktualni premier Janez Janša pa je Ertlu očital, da je bil poleg vodje milice tudi šef Službe državne varnosti in da je leta 1988 ukazal aretacijo četverice JBTZ, s tem pa kršil načelo pravne države. Zaradi tega je Janša predsedniku države Türku zelo očital Ertlu podeljeni srebrni red za zasluge za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Slovenije med akcijo Sever. Odlikovanje je bilo tudi povod, da je iz združenja izstopil sedanji notranji minister Vinko Gorenak.

Obvestilo uredništva: zaradi pietete do pokojnika smo umaknili možnost komentiranja