Šport > Košarka
68 ogledov

Umrla Kristančič in Žeravica

danilo šalamon Mediaspeed.net
Srbski košarkarski trener Ranko Žeravica je umrl v 86. letu starost, tri leta mlajši je bil Boris Kristančič.

Slab mesec pred 83. rojstnim dnevom se je poslovil Boris Kristančič, nekdanji košarkar in trener ljubljanske Olimpije. Kristančič je bil tudi jugoslovanski reprezentant, z izbrano vrsto je nastopil na OI 1960, bil je predsednik strokovnega sveta Košarkarske zveze Jugoslavije, po izobrazbi pa inženir gradbeništva.

Leta 1970 je Kristančič, ki je 2001 za 50-letno delovanje v slovenskem športu dobil tudi častni znak svobode Republike Slovenije, vodil organizacijski odbor svetovnega prvenstva, ki ga je gostila Ljubljana. Na tem je jugoslovansko vrsto vodil Ranko Žeravica, ki je umrl v sredo.

Kristančič se je rodil v Skopju, kjer je služboval oče, kmalu pa se preselil v Ljubljano, kjer je začel igrati košarko, ki ga je zaznamovala za celo življenje. Leta 1954 je bil najboljši strelec zvezne lige, tri leta kasneje pa je z AŠK Olimpija, kot igralec in trener osvojil prvi naslov prvaka Jugoslavije. Dolga leta je klub uspešno vodil tudi organizacijsko, v različnih vlogah, mnogokrat tudi večih skupaj, pa je sodeloval pri vseh šestih jugoslovanskih naslovih ljubljanskega moštva.

Bil je prvi Slovenec, ki se je preizkusil na tujem, saj je igral za italijansko Stella Azzuro, šest let pa je bil tudi kapetan jugoslovanske reprezentance. Udeležil se je SP 1954, EP 1957 in 1959 ter OI 1960, skupaj pa je v obdobju 1951-1960 za "plave" zbral 81 nastopov.

Boris Kristančič | Avtor: mediaspeed mediaspeed
"Spomnili se ga bomo kot idejnega vodjo svetovnega prvenstva 1970 in enega izmed glavnih organizatorjev (skupaj s takratnim predsednikom KZS Stanetom Dolancem, predsednikom Olimpije Ivanom Hellerjem ter pomočnikom generalnega sekretarja FIBA Borislavom Stankovićem) izjemno uspešnega dogodka v Hali Tivoli, s katero je povezan tudi kot njen nekdanji direktor in v kateri je Jugoslavija prvič posegla po svetovnem zlatu. Bil je predsednik strokovnega sveta Košarkarske zveze Jugoslavije in je imel s tem odločilen vpliv pri postavljanju trenerjev in igralcev za državne reprezentance," so zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije.

Po osamosvojitvi Slovenije je skupaj s takratnim predsednikom KZS Markom Sokom ter generalno sekretarko Tilko Gajšek sodeloval pri včlanitvi KZS v mednarodno organizacijo FIBA, kasneje pa je bil tudi predsednik komisije moških prvoligašev.

"Za svoje delo je prejel številne nagrade in sicer častno listino Olimpijskega komiteja Slovenije, častni znak svobode Republike Slovenije za 50-letno delo na področju športa in zlasti zasluge pri razvoju košarke ter Bloudkovo nagrado (1970), od leta 2010 pa je tudi častni član Košarkarske zveze Slovenije. Košarkarska zveza Slovenije svojcem in prijateljem izreka globoko sožalje," so še zapisali pri KZS.

Slovo svetovnega prvaka iz Ljubljane

Legendarni trener Žeravica je umrl v 86. letu starosti. V zadnjih letih je imel težave s srcem, letos februarja je doživel drugi srčni infarkt.

V bogati trenerski karieri je vodil reprezentanco Jugoslavije do zlata na olimpijskih igrah leta 1980 in na svetovnem prvenstvu 1970 v Ljubljani, do srebra na OI 1968, na SP 1967 in na evropskih prvenstvih 1969 in 1971. Bron je osvojil na SP 1982. Mednarodna košarkarska zveza ga je leta 2007 sprejela v hišo slavnih.

Srbski strokovnjak je kot trener vodil tudi klube Partizan, Barcelona, Pula, Crvena Zvezda, CAI Zaragoza, Irge Desio, Filodoro Napoli, Conservas Daroca, Slobodna Dalmacija Split in Onyx Juvecaserta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.