Svet
32 ogledov

Umrla bolnica, ki so ji prvi presadili dele obraza

Ženska s presajenim obrazom tw
V Franciji je "po dolgi bolezni" umrla bolnica, ki so ji leta 2005 kot prvi na svetu presadili dele obraza, so danes sporočili iz bolnišnice v kraju Amiens, kjer so izvedli operacijo

Isabelle Dinoire so pri 38 letih psi izmaličili obraz. Zdravniki so ji presadili nos, ustnice in brado klinično mrtvega darovalca.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro je njeno telo lani začelo zavračati presajene dele telesa, zaradi česar ni mogla normalno uporabljati ust. Zdravila, s katerimi so želeli preprečiti zavračanje, so povzročila razvoj dveh rakavih obolenj. Telo bolnikov tudi sicer pogosto zavrne presajeno tkivo, predvsem pri presaditvah obraza, še piše časnik.

Bolnica je lahko po operaciji usta uporabljala popolnoma normalo. Zaradi poškodb po napadu njenega psa je imela namreč težave pri govoru in žvečenju, ki so se z operacijo končale.

Od leta 2005 do danes so na svetu izvedli več kot 30 presaditev obraza, še poroča Le Figaro.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.