Slovenija
192 ogledov

Umrla priznana ginekologinja Helena Meden Vrtovec

meden Žurnal24 main
V 73. letu starosti je umrla ginekologinja Helena Meden Vrtovec, raziskovalka in predavateljica na ljubljanski medicinski fakulteti, ki je orala ledino na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Helena Mede Vrtovec je bila v nekdanji Jugoslaviji pionirka na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo. S sodelavci je leta 1983 začela izvajati slovenski program za zunajtelesne oploditve. Desetletje je bila tudi strokovna direktorica ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Zaradi nje plačanih šest postopkov zunajtelesne oploditve

V času njenega vodenja oddelka za reprodukcijo na kliniki je prišlo do pomembne spremembe na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pred tem je zdravstvena blagajna plačala le določeno število postopkov na leto, zaradi česar so pari na postopke čakali. V dogovoru stroke in zdravstvene blagajne so leta 2007 spremenili način obračunavanja postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki je bil vezan tudi na drugačen način dela. Namreč namesto dveh zarodkov so namreč ženskam začeli vstavljati le po enega, posameznemu paru pa odtlej ZZZS plača šest postopkov oploditve namesto štirih.

Pustila neizbrisno sled na strokovnem in znanstveno-raziskovalnem področju

"Bila je prepoznavna doma in v svetu. Bila je ena tistih naših zdravnic, ki je živela za medicinsko znanost v pravem pomenu besede. S svojim življenjskim slogom je udejanila tisto, kar bi moralo biti stalnica prizadevanja vsakega zdravnika," so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Uspela je povezati strokovno dejavnost s pedagoškim delom in dala izjemen poudarek znanstveno-raziskovalnemu delu. To pa uspe lahko le tistemu, ki ima prirojene organizacijske sposobnosti za ustvarjanje pogojev, saj je skrbela za timsko delo, navajajo na UKC. Kot dodajajo, je imela jasno vizijo za strokovni napredek na svojem področju dela.

Zaradi njenega aktivnega prispevka ji je ministrstvo za zdravje leta 1995 podelilo naziv višja svetnica. Prevzela je odgovorno vlogo pri enem ključnih projektov pridobitve priznanja za poslovno odličnost in mednarodno akreditacijo DNV za celotni UKC Ljubljana. In tudi pri teh projektih je pustila neizbrisno sled, navajajo na UKC.

Državno odlikovanje za izjemne strokovne dosežke

Prejela je državno odlikovanje, ki ji ga je izročil predsednik republike za izjemne strokovne dosežke na področju ginekologije in porodništva ter zavzetega posvečanja bolnicam od zanositve do menopavze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.