Svet
97 ogledov

Umrli trije alpinisti, še enega pogrešajo

Everest - gora na moji poti Celjski mladinski center
Minuli konec tedna so na najvišji gori sveta Mount Everestu umrli trije alpinisti, četrtega pa še pogrešajo. To je ena največjih nesreč na strehi sveta v zadnjih dveh letih, ko je leta 2015 plaz odnesel bazni tabor, pri čemer je umrlo 18 ljudi.

Z najvišje gore na svetu so morali v zadnjih treh dneh reševati več kot deset plezalcev, ki so zašli v težave ob poskusu osvojitve vrha, ki se pne 8848 metrov nad morjem.

Trojica ponesrečenih alpinistov naj bi bila žrtev višinske bolezni. S tem se je število smrtnih žrtev med planinci na Everestu letos povzpelo že na pet.

Nekaj sto metrov pod vrhom so našli 50-letnega slovaškega alpinista Vladimirja Strbo, ki je bil že preko 8000 metrov višine, v tako imenovanem "območju smrti", ki je posebej težavno zaradi redkega zraka oz. pomanjkanja kisika, kar lahko povzroči višinsko bolezen in smrt. Na tem območju so našli tudi truplo 50-letnega Američana Rolanda Yearwooda, je po poročanju AFP sporočilo nepalsko ministrstvo za turizem.

Na tibetanski strani so našli še ponesrečenega 54-letnega Avstralca, za katerega naj bi bila prav tako usodna višinska bolezen. Našli so ga nekje na 7500 metrih nadmorske višine in naj bi se že spuščal.

Everest | Avtor: Reuters Reuters

Od sobote pa pogrešajo še četrtega plezalca iz Indije, s katerim so izgubili stik kmalu po tem, ko je dosegel vrh. Njegovega nepalskega vodiča so našli nezavestnega pri 4. taboru nekaj pod 8000 metri višine s hudimi ozeblinami.

Konec aprila je Everest zahteval tudi življenje znanega švicarskega alpinista Uelija Stecka, gora pa je v začetku maja vzela tudi življenje 85-letnega Mina Bahadurja Sherchana, ki si je skušal povrniti naslov najstarejšega človeka na vrhu.

Sezona osvajanja Everesta je sicer sedaj na vrhuncu, vendar pa je območje prizadelo precej spremenljivo vreme z močnimi vetrovi in neobičajno nizkimi temperaturami. Ta konec tedna pa se je vreme nekoliko umirilo in ponudilo priložnost za osvojitev vrha.

Na pot se je tako odpravila množica alpinistov. Samo danes naj bi jih vrh doseglo več kot sto. Zatem naj bi se vreme spet poslabšalo. Junija pa se že začne monsunsko obdobje in s tem konec spomladanske sezone osvajanja vrhov v Himalaji.

Skupina 20 alpinistov se je podala na najvišjo goro sveta in počistila smeti, ki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Alpiniste sicer pri vzponu zdaj čaka nov izziv; zrušila se je t. i. Hillaryjeva stopnica, 12-metrska stena na 8790 metrih višine na južni strani gore, ki je bila še zadnja zahtevnejša prepreka za alpiniste pred osvojitvijo vrha.

Alpinisti so se morali po tej skoraj navpični steni, imenovani po prvem človeku na Everestu, Edmundu Hillaryju, povzpeti s pomočjo vrvi in oprijemov, zdaj pa se je porušila, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil nepalski vodnik Pema Chiri Sherpa. Kako se bodo alpinisti zdaj lotili te prepreke, še ni znano.

Letos je sicer Everest z južne strani osvojilo že več kot 120 plezalcev, še okoli 80 pa jih je vrh doseglo s tibetanske smeri. Še več sto pa jih čaka na vzpon.

Lani je sicer Everest zahteval življenja petih alpinistov. Jih je pa vrh osvojilo skupno 640.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.