Svet
8 ogledov

Uničenih 90 odstotkov domov

Vanuatu
1/5
EPA
Zaradi ciklona v pacifiški državi Vanuatiu brez doma 15 tisoč ljudi. Pacifiške države najbolj na udaru podnebnih sprememb.

Humanitarne agencije, ki so z ekipami že prispele na pomoč prebivalcem tihomorske otoške države Vanuatu, razmere po ciklonu opisujejo kot izjemno težke, morebiti celo najtežje, kakršnim so bile priče doslej. Silovit ciklon Pam je državo prizadel v petek.

Najbolj oddaljene vasi bodo dosegli šele čez nekaj dni

Ekipe pomoči že pristajajo v prestolnici države Port Vila, a kot opozarjajo humanitarni delavci na terenu, trenutno ni ustreznega načina, ki bi jim omogočal dostavo pomoči po 80 otokih, ki sestavljajo otoško državo. Po njihovih ocenah bi lahko trajalo več dni, preden bodo dosegli najbolj oddaljene vasi, ki jih je prizadelo neurje.

V državi med drugim primanjkuje zadostnih količin čiste vode, začasnih stranišč, sredstev za prečiščevanje vode in drugih higienskih pripomočkov, je posvaril predstavnik organizacije Oxfam Colin Collett. Medtem ko je državo prva katastrofa doletela s prihodom ciklona Pam, bi bila druga lahko bolezni, ki bi se brez ustreznih higienskih standardov lahko razširile, je dejal.

Še težje kot ob tajfunu

Tom Skirrow iz organizacije Save the Children je medtem menil, da so logistični izzivi tokrat še težji kot v primeru tajfuna Haiyan na Filipinih novembra 2013. "Številke so nižje, a delež prebivalstva, ki je prizadet, je veliko višji," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Tudi vodja operacij Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca za Pacifik Aurelia Balpe se je strinjala, da je pred njimi najverjetneje najtežja naloga v regiji doslej. "Mislim, da v Pacifiku še nikoli ni bilo tovrstnega razdejanja na enem mestu," je prav tako dejala za AFP.

Poškodovanih 90 odstotkov domov, brez doma 15 tisoč ljudi

Uradno število smrtnih žrtev v Port Vili, kjer je bilo po navedbah humanitarnih delavcev poškodovanih 90 odstotkov domov, je še vedno šest, čeprav pristojni na terenu menijo, da je dejansko število veliko višje.

Po besedah Skirrowa je samo v Port Vili ostalo brez domov 15.000 ljudi, preleti oddaljenih otokov arhipelaga, ki se razteza na več kot 12.000 kvadratnih kilometrih, pa so potrdili obsežno uničenje tudi v drugih delih države z 270.000 prebivalci.

Pacifiške države že sicer menijo, da so najbolj na udaru podnebnih sprememb, glede na to, da so številni nizki otoki močno izpostavljeni vse višji morski gladini, in po besedah predsednika Vanuatuja Baldwina Lonsdalea so spreminjajoči se vremenski vzorci delni krivec tudi za tokratno uničenje.

"Podnebne spremembe so prispevale h katastrofi v Vanuatuju," je dejal pred odhodom z Japonske, kjer se je udeleževal srečanje ZN. Ciklon je označil za pošast in dejal, da ne more potrditi niti, da je njegova družina na varnem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.