Šport > Nogomet
26 ogledov

United izplačal Moyesa: bivšemu 6 milijonov evrov

Moyes Manchester United Liverpool Reuters
Odstavljeni David Moyes se je z nekdanjimi delodajalci pri Manchester Unitedu dogovoril za izplačilo šestletne pogodbe, potem ko je klub zapustil po vsega desetih mesecih.

Združenje trenerjev (League Managers' Association/LMA) je v petek sporočilo, da se je trener David Moyes z nekdanjim klubom Manchester Unitedom dogovoril glede višine odškodnine, ki mu bo pripadla po predčasni prekinitvi šestletne pogodbe.

Otoški mediji poročajo, da bo Moyes dobil enoletno plačo, ki se je sukala v višini petih milijonov funtov (šest milijonov evrov). 

Jeznemu trenerju darilo za rojstni dan

"LMA in Manchester United z zadovoljstvom potrjujeta, da sta se klub in David Moyes dogovorila o podrobnostih poravnave glede prekinitve njegove zaposlitve," so na Škotov 51. rojstni dan sporočili z združenja.

Moyes naj bi bil sicer jezen na vodilne v klubu, ker je za svoje prihajajoče slovo po katastrofalni "postfergusonski" sezoni izvedel kar prek medijev v ponedeljek, uradno pa so mu odločitev prenesli na torkovem jutranjem sestanku.

Meulensteen opozoril Moyesa: Greš z jahte na križarko

Medtem se je oglasil tudi nekdanji pomočnik Sira Alexa Fergusona, René Meulensteen, ki je bil med številnimi člani strokovnega štaba, na katere Moyes po prihodu iz Evertona ni želel več računati. Nizozemec je po rekordno kratki epizodi pri Anžiju prevzel Fulham, a ga je že pred Moyesom doletela enaka usoda.

Meulensteen je naslednika Sira Alexa na Old Traffordu obtožil, da je ignoriral nasvete izkušenejših članov strokovnega štaba in napravil "osnovne napake", Škota pa naj bi slikovito tudi opozoril, da se "z jahte seli na križarko".

Ignoriral nasvete in delal po svoje

"Preveč noro je, da bi sploh znal ubesediti," je o dejstvu, da je Moyes aktualne prvake zapustil šele kot sedmo moštvo na lestvici Premier League, dejal Meulensteen. "Morate pogledati Manchester United in delo, s katerim se je spopadel. United je zelo uspešna ekipa z veliko uspešnimi leti za seboj. Strategije, ki so bile postavljene, so delovale. Toda David je ignoriral nasvete, ki so mu jih dali številni člani strokovnega štaba, ki so bili takrat tam. Izbral je možnost, da izpelje lastne načrte, za kar je imel vso pravico, toda menim, da se mu je to vrnilo. Vedno močno verjamem, da so predstave in rezultati odraz tistega, kar se v resnici dogaja za vrati in to ni bilo dovolj dobro, tako preprosto je to."

Ferguson Phelan Meulensteen Manchester United Swansea City Premier League Anglij | Avtor: EPA EPA
Moyes je ob prihodu na Old Trafford prevzel navidez (in, kot se je izkazalo, ne le navidez) nemogočo nalogo nadomestiti Sira Alexa, najuspešnejšega in najtrofejnejšega otoškega trenerja vseh časov, ki se je morda celo s slabšim moštvom v lanski sezoni poslovil z novim naslovom angleških prvakov.

Podcenil vse, kar ni vezano na igrišče

"Ne pozabite, da je bil David spoštovan trener v Premier League, ki je enajst let delal pri Evertonu na zelo dober način. Toda opozoril sem ga: 'Ali se zavedaš, da se po vsem rečem pri Evertonu seliš z jahte na križarko? Takšna sprememba bo to.' Ni nujno odvisno le od dela na igrišču. Gre za vse, kar obkroža Manchester United, igralce, predstave, pritisk, slog, identiteto. Menim, da je vse to podcenil. Vedno je lahko govoriti za nazaj, toda na žalost ga je to stalo službe," je še dejal Meulensteen. 

"Že po nekaj sestankih mi je postalo povsem jasno, da si želi pripeljati svoje ljudi in vse skupaj opraviti na svoj način. Zelo močno sem čutil, da se bi reči zame in za položaj, ki sem ga imel, močno spremenile, zato se mi je zdelo, da to ne bi bili dobri temelji, da bi še nadaljeval. Bil sem del strokovnega štaba Manchester Uniteda v zadnjih petih letih s Sirom Alexom Fergusonom, kar se je izkazalo za najuspešnejše obdobje v zgodovini kluba. Zdaj so imeli slabo sezono, padli so na sedmo mesto, iz Lige prvakov, nenadoma, po toliko letih konstantnih uspehov, pa se zdaj sprašujemo, če je Manchester United dovolj dober za med prve štiri. Zame ne bi smelo biti nič drugega in to je verjetno razlog, da so sprejeli odločitev, ker se želijo vrniti na ta mesta in naslednje leto kandidirati za ligaški naslov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.