Slovenija
81 ogledov

Dogajanje na Univerzi na Primorskem: Odpuščanja so sporna

Študent Nik Rovan
Skupina odpuščenih profesorjev je prepričana, da so odpuščanja sporna in da bodo vplivala na kakovost univerzitetne ponudbe, kar na univerzi zanikajo.

Dvanajstim raziskovalcem Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem (UP ZRS) je bila prejšnji teden ponujena nova pogodba o zaposlitvi, potem ko so dobili odpoved. Gre za raziskovalce, ki so doslej poleg raziskovalnega dela opravljali tudi pedagoško delo na fakultetah UP. UP ZRS se je namreč odcepil iz Univerze na Primorskem, o čemer je sklep sprejela tudi vlada. 

Tretjina izkoristila ponujeno

Na podlagi sprejetega sklepa o odcepitvi UP ZRS je bil sprejet tudi sklep, da odhajajoči delavci UP ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenega delovnega razmerja na UP. Kot pravijo na Univerzi na Primorskem, so omenjenim zaposlenim ponudili možnost, da še naprej ostanejo zaposleni na UP in tako ne odidejo na novi ZRS. Možnost je izkoristila približno tretjina tedaj zaposlenih raziskovalcev. Drugim je bilo ponujeno, da za prehodno obdobje enega leta ostanejo vpeti v pedagoški proces oziroma da lahko po oddelitvi z univerzo sodelujejo prek avtorskih pogodb.

Predlaganih 12 novih pogodb je predvidljiva posledica odcepitve ZRS iz UP. "Obe ponujeni možnosti so najprej sprejeli, nato pa zavrnili," pojasnjujejo na UP. "Na podlagi navedenega odhajajoči zaposleni UP ZRS, ki so v preteklosti tudi predavali v okviru študijskih programov UP, niso bili vključeni v Napoved izvajanja študijskih programov za študijsko leto 2016/2017. Zaradi tega jim je morala UP ponuditi nove pogodbe o zaposlitvi, in sicer pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na UP ZRS, ki so usklajene tudi z njihovimi habilitacijskimi nazivi," so sporočili. O spremembah pogodb so bili po besedah predstavnikov UP zaposleni na UP ZRS seznanjeni že od maja 2016. 

Skupina odpuščenih profesorjev: Odpuščanja so bila sporna

Rado Pišot, direktor ZRS, je dejal, da je rektor UP Dragan Marušič "izigral sklep vlade". Poudaril je, da je bil predmet prenosa na nov javni zavod izključno raziskovalna dejavnost, in nihče od zaposlenih na ZRS ni nikoli predlagal, še manj pa se odločal v smislu prenehanja sodelovanja pri pedagoškem delu UP, niti ni v tem smislu delodajalec, tj. univerza podala kakršno koli vprašanje zaposlenim.

Po pošti vabljeni na sestanek čez pol ure

Odpovedi so prejeli v četrtek, potem ko so bili po elektronski pošti povabljeni, naj se pol ure kasneje zglasijo na sedežu univerze. Zaradi kratkega roka so se odzvali samo štirje. Na sestanku ni prišlo do pogovora, ampak zgolj do "delitve kuvert", je dogajanje opisal Pišot. Postopek podaje odpovedi je po njihovem mnenju nezakonit in diskriminatoren. Pravico bodo odpuščeni iskali po zakoniti poti. 

Po Pišotovih besedah odpovedi pomenijo konec dolgotrajne in načrtovane strategije "izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze in razmišljajo drugače". Prepričan je, da se bo to poznalo na kakovosti, saj bodo profesorje zamenjali dovčerajšnji asistenti, ki bodo zaradi kadrovske stiske prevzeli tudi po več predmetnih področij. 

Zavračajo očitke o oslabljeni univerzi

Na Univerzi na Primorskem poudarjajo, da zaradi odcepitve ZRS univerza ni raziskovalno in pedagoško oslabljenja. "Za področje zgodovine, ki je bilo izpostavljeno v nekaterih medijih,  z odcepitvijo ZRS odhaja preračunano na polni delovni čas za 0,60 FTE učitelja. Akademik prof. dr. Jože Pirjevec je, na primer, pedagoško delo opravljal v obsegu 20% zaposlitve, kar je zgolj 36 ur neposredne pedagoške obveznosti na letni ravni," so pojasnili. 

V podpis prisiljeni

Pirjevec je izpostavil, da je bil še danes dopoldne predstojnik oddelka za zgodovino, zdaj pa je izločen iz pedagoškega procesa "z ugotovitvijo, da sem nesposoben". Ob tem je dejal, da so bili v podpis svojega strinjanja z odpovedjo prisiljeni, saj bi jim rektor sicer lahko odpovedal tudi službo na ZRS. Ta je namreč še v okviru UP, saj vlada do danes še ni izpeljala vseh postopkov za izločitev, posledično pa "ima rektor škarje in platno in tako lahko odloča o naši usodi".

Ustanovitelj oddelka za geografijo na humanistični fakulteti Milan Bufon je povedal, da se v primeru ukinitve njegovega delovnega mesta avtomatično ukinja tudi študijski program in celoten oddelek, saj je edini redni profesor in edini, ki temu oddelku lahko daje raziskovalne podlage.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.