Slovenija
70 ogledov

Univerza v Ljubljani: Manj brezplačnih izpitnih rokov za študente?

Prevara na izpitu ni šla mimo neopažena. Žurnal24 main
Študentsko javnost je razburil predlog novega statuta, v katerem je predvideno, da bi zmanjšali število izpitnih rokov in študente za neznanje dodatno "kaznovali". Senat je danes odločil, da bo statut usklajeval še en teden.

Osnutek statuta univerze, ki ga statutarna komisija pripravlja že skoraj leto dni, predvideva, da bi se število izpitnih rokov zmanjšalo za en rok na tri. Na študiju tretje stopnje pa je ponavljanje izpita dovoljeno le enkrat.

Na prošnjo študenta bi se v skladu z novim statutom izjemoma dovolilo četrto opravljanje izpita, na doktorskem študiju pa tretje opravljanje izpita. Ta bi se opravljal pred komisijo in bi bil plačljiv.

"Sprememba v ponavljanju opravljanja izpitov je v smeri zagotavljanja višje kakovosti in je primerljiva z določbami na drugih univerzah," je v osnutku statuta zapisala Statutarna komisija UL.

Predlagani zapis pa je v javnosti sprožil buren odziv, z njim se ni strinjalo več fakultet, ki so vložile amandmaje, in tudi študentska javnost.

ŠOU v Ljubljani je pred današnjo izredno sejo sveta univerze opozorila tudi na visoko disciplinsko kazen za študente, ki naj bi grozila študentom, ki ne bodo izkazali minimalnega znanja na izpitu. Luka Žust, vodja resorja za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani, nam je pojasnil, da naj bi po njihovih informacijah na predlog rektorja v statut dodali člen, ki bi kaznoval študente, ki na izpitu  ne bodo izkazali minimalnega znanja na izpitu (vsaj 30 odstotkov točk). Študentom, ki bodo neupravičeno izostali od izpita, na katerega so se prijavili, pa bo odvzeta možnost opravljanja še dodatnega izpita.

"Predlagane spremembe ostro posegajo v dosedanje pravice študentov, poleg tega pa so bile predlagane lastnoročno, brez širše razprave s študenti," so se danes odzvali na ŠOU v Ljubljani, kjer senatorje pozivajo k zavrnitvi takšnih sprememb.

Študentski svet na nestrinjanje s spremembami v novem statutu, ki ga na univerzi spreminjajo že skorajda eno leto, opozarja že dlje časa. Poleg manjšega števila izpitnih rokov, so izpostavili tudi problematično razmejitev med rednim in izrednim študijem.

Komentarjev 10
  • Janez_53 10:05 30.november 2016.

    "Čez lužo" si morajo študentje najeti kredit, da lahko doštudirajo in potem ta kredit vračajo kar nekaj let! In ti potem bluziš o "krčenju študentskih pravic"???

  • Janez_53 10:02 30.november 2016.

    Čudno, da ne zahtevaš za vse študente še redne mesečne plače!

  • Janez_53 10:01 30.november 2016.

    Če bodoči zdravnik naleti na problem, da nekega izpita ne more opraviti v treh poskusih, si težko predstavljam, da bi iz njega postal res dober zdravnik! Po tvoji logiki bi potem študentom zadnjega letnika praktično pri vseh izpitih morali gledati ...prikaži več skozi prste, ker bi drugače šlo v nič toliko in toliko let študija??? Čudna logika.