Slovenija
8539 ogledov

Upokojitev v letu 2017: Kakšne so spremembe?

Upokojen par. Shutterstock
Z novim letom se ponovno spreminjajo pogoji za upokojevanje in izračun pokojninske osnove. Pri tistih, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno, pa se viša najnižja osnova.

Pokojninska reforma iz leta 2012 za vse tiste, ki se bodo upokojevali v 2017, pomeni, da bodo morali za izplačilo polne pokojnine dopolniti še štiri mesece več, kot je to veljalo letos.

Ženske se bodo tako lahko upokojile pri 59 letih in 4 mesecih ter 39 letih in 8 mesecih pokojninske dobe brez dokupa. Moški pa pri 59 letih in 8 mesecih ter 40 letih brez dokupa.

Pravico do starostne pokojnine pa je mogoče dobiti prej ob uveljavljanju skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenju vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja in zaradi vstopa v pokojninsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom. Zaradi otrok se ženski oziroma moškemu, če je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let, največ do dopolnjenega 61. leta starosti. Zaradi služenja obveznega vojaškega roka se moškemu, ki je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let največ do dopolnjenega 63. leta starosti.

Prispevki za pokojninsko zavarovanje se počasi višajo

V skladu z pokojninsko reformo pa se višajo tudi prispevne stopnje za nekatere zavarovance, in sicer samozaposlene, kmete, verske uslužbence, rejnike ... Cilj ZPIZ-2 je uskladitev vseh najnižjih prispevnih stopenj za pokojninske prispevke na 60 odstotkov povprečne plače. 

Za razliko od postopnega višanja minimalnih prispevkov za pokojninsko zavrovanje pa zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju že zdaj določa, da pri vseh tisti, ki opravljajo gospodarske dejavnosti, minimalna osnova za zdravstveno zavarovanje ne sme biti nižja od 60 odstotkov povprečne plače. Pri ostalih se ta obračunava glede na dejansko plačo.

Komentarjev 7
  • Jose Bulgaras 07:58 29.december 2016.

    predlagam referendum: ukinimo penzije. Vsi ti prispevki pa naj pridejo direktno na naš račun z plačo vred. Ne rebimo potem nobene penzije, vi nam samo izplačajte celo plačo in nehajte krast.... S 500,00 eur penzije se tako ali tako preživeti ...prikaži večti ne da. Hvala za razumevanje.

  • dezurni 12:32 28.december 2016.

    Uf, se opravičujemo. To bo pa napaka. Pravi podatek je 90 odstotkov PP. Hvala za opozorilo.

  • svašta 12:23 28.december 2016.

    točno tako, glicinija!!! ravno tako pri regresu. Nekdo, ki je delal bolje plačano delo, je več prispeval v davčno blagajno in ima posledično večjo penzijo, vendar regresa ne dobi. Zakaj ne, če je pa prej 30 let tako in tako ...prikaži več več plačeval. A sedaj je pa zato kaznovan in ne dobi regresa? Vsi ali noben!!!