Slovenija
106 ogledov

Uporaba mobitela med ježo: bi mu moral kolega napisati globo

Policist na konju uporablja mobitel
1/5
bralec R. S.
Bralec nam je poslal fotografijo policista na konju, ki uporablja mobilni telefon.

Bi mu moral njegov kolega napisati globo, ker med "vožnjo" uporablja telefon? Bi moral biti konj privezan, da bi se smel jezdec posvetiti pisanju kratkih sporočil ali klicanju?

Če je jezdec na javni cesti ali nekategorizirani cesti, ki se uporabljajo za cestni promet, se šteje, da je v prometu in zanj veljajo pravila cestnega prometa, so na pojasnili na policiji, na kolovozih in travnikih pa pravila ne veljajo.

Policist ni kršil zakona

A kljub temu policist ni kršil zakona, saj prepoved uporabe mobitelov velja samo za voznike, jezdec pa lahko mobilnih uporablja tudi med ježo.

Poleg tega ni prepovedano s konjem v mestno jedro ali peš cono, razen če to prepoveduje prometni znak. 

Kako mora ravnati jezdec v prometu, določa 92. člen zakona o pravilih cestnega prometa. Spodaj ga objavljamo v celoti. 

92. člen Zakona o pravilih cestnega prometa

(jahač, gonič in vodič živali v prometu ter pogoji za udeležbo živali v cestnem prometu)


(1) Za jahača, goniča in vodiča živali, udeleženega v cestnem prometu, se uporabljajo določbe tega zakona o pešcih, če ta zakon ne določa drugače.

(2) Domače živali (psi, mačke, drobnica, večje živali idr.), ki lahko ogrozijo varnost cestnega prometa, so lahko na cestah, namenjenih prometu motornih vozil, le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom.

(3) Živali iz prejšnjega odstavka, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, morajo biti ustrezno zavarovane.

(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena je na posameznih občinskih cestah dovoljeno voditi živino na pašo s traktorjem, če tako določi občina.

(5) Jahač mora biti telesno sposoben za ježo in mora obvladati žival, na kateri jezdi. Jahač, mlajši od 14 let, sme jezditi le v spremstvu polnoletne osebe.

(6) Jahač sme uporabljati poti za jahače in nekategorizirane ceste, občinske ceste pa le, če to ni v nasprotju s prometno ureditvijo na njih. Jezdenje na državnih cestah ni dovoljeno.

(7) Prepoved iz prejšnjega odstavka ne velja za policiste pri opravljanju nalog policije.

(8) Jahač, ki jaha po vozišču, mora jahati ob desnem robu vozišča v smeri ježe.

(9) Gonič ali vodič živali mora biti sposoben voditi ali goniti živali. Pri presoji sposobnosti je treba upoštevati število in vrsto živali, ki jih goni ali vodi.

(10) Čredo živali mora spremljati primerno število goničev ali vodičev glede na število in vrsto živali ter značilnosti cestnega prometa.

(11) Gonjenje živali je treba organizirati tako, da jih gonič goni v čredi. Če je živali veliko, jih je treba razdeliti v več skupin in med njimi pustiti dovolj prostora za druge prometne udeležence.

(12) Živali je treba voditi ali goniti čim bližje desnemu robu vozišča, če je le mogoče, pa po robu vozišča ali bankini.

(13) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek jahač, gonič ali vodič živali, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena ter voznik ali potnik, ki ravna v nasprotju z določbo drugega ali tretjega odstavka tega člena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Mali Miha 02:35 15.januar 2018.

    Policijski konji so šolani. Policaj lahko počne kar hoče med vožnjo na konjski riti.

  • kontrahan 10:36 23.maj 2016.

    Policaj ni kršil zakona. Drugo bi bilo, če bi konj šaril po mobitelu. Policaj je na konju samo sovoznik :-)

  • vidivse 10:00 23.maj 2016.

    Bolano !