Avto
20 ogledov

Uporabnejši A3

Audi A3 sportback
1/17
Gregor Prebil
Audijeva družina modelov A3 je po trivratni različici bogatejša za petvratni sportback. Za dodaten par vrat je treba odšteti najmanj 1.140 evrov.

Trg premium vozil se po zelo dobrem lanskem letu, ko je bilo vsako dvanajsto prodano vozilo pri nas premium porekla, letos krči. Upad v prvih dveh mesecih beležijo tudi pri Audiju, kjer pa s predstavitvijo volumenskega modela A3 sportback računajo na boljše prodajne mesece.

Minimalne spremembe

A3 sportback je petvratna karoserijska izvedenka modela A3, ki dopolnjuje ponudbo trivratnega modela, že septembra ali oktobra pa na trg prihaja še limuzinska različica. Petvarni model v primerjavi s trivratnim oblikovno ne prinaša velike razlike. Na prvi pogled jih bodo opazili le ljubitelji štirih krogov. Najbolj izrazit je dodaten par vrat, ki A3 zaradi lažjega vstopanja na zadnjo klop naredi uporabnejšega, spremembe pa so doletele zadek, ki je bolj strm, spremenjeni so bili žarometi zadaj.


Audi A3 sportback | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Tako kot je to zdaj pravilo pri koncernu Volkswagen, je A3 sportback narejen na prilagodljivi modularni platformi. Kljub temu, da je najožji avtomobil v razredu, pa je prostoren bolj kot kdajkoli prej. Zaradi 35 milimetrov večje medosne razdalje je zadaj prostora nekoliko več. Prtljažnik v osnovi meri 380 litrov in se ga s podrtjem deljive zadnje klopi poveča na največ 1220 litrov prostora. Uporabnost veča skoraj metrska nakladalna odprtina.

Prihajata agregata za manj in bolj zahtevne

Prečiščena notranjost, tehnologija  in pogonski agregati so povzeti po trivratni izvedenki. Vsi agregati so v primerjavi s predhodnimi bolj varčni in ekološko sprejemljivejši, z več navora in lažjo konstrukcijo. Dvema bencinskima TFSI in dvema dizelskima TDI z gibnimi prostorninami 1,4, 1,8 oziroma 2,0 litra in razponom moči od 90 kilovatov (122 KM) do 132 kilovatov (180 KM), se bo kasneje pridružil še 1,2-litrski TFSI agregat z 77 kilovati moči (105 KM), z manj zahtevnim vpetjem koles zadaj, sredi leta pa tudi 1,4-litrski agregat z izklapljanjem dveh valjev. Menjalniki so trije: šeststopenjski ročni in šest- oziroma sedemstopenjska samodejna S tronic menjalnika, na voljo je tudi štirikolesni pogon quattro.

Športni model S3 bo imel 2,0-litrski TFSI pogonski agregat z 221 kilovati moči (300 KM). Od 0 do 100 km/h pospeši v 5,4 sekunde, normna poraba je 7,0-litra. V primerjavi s predhodnikom je podvozje spuščeno za 15 milimetrov, motor razpolaga s 26 kilovati moči več, za 30 Nm je več navora, emisije CO2 so znižali za 36 gramov na prevoženi kilometer. Na zadku ima zdaj 4-cevni izpušni sistem.

Med BMW-jem in Mercedesom

Vstopna cena za 1,4-litrski TFSI bencinski agregat (90 kW) je 23.390 evrov, najcenejši dizel 1,6 TDI (77 kW) je 20 evrov dražji. Cene so v povprečju od 1.140 do 1.260 višje kot pri trivratni izvedenki, cenovno pa je umeščen med konkurenčna BMW serijo 1 in mercedes-benzom razreda A, oziroma B.

Audi A3 sportback | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Po pričakovanjih uvoznika bo zaradi večje uporabnosti prav sportback predstavljal večino prodaje. Letos je cilj prodati 220 vozil A3 sportback, skupaj s trivratno limuzino, prejšnjo generacijo in prihajajočo limuzino, pa okoli 300 modelov A3 pri nas.

Več kupcev vabijo si želijo privabiti s paketom dodane opreme Comfort, ki namesto 2.950 evrov ob začetku prodaje stane 450 evrov dodatka k osnovni od treh paketov opreme (ročna klima, tempomat, …). Comfort paket prinaša ksenon paket, voznikov informacijski sistem, sredinski naslon za roke spredaj, komfortno samodejno klimatsko napravo, 10-kraka aluminijasta platišča, ogrevani in električno nastavljivi zunanji ogledali ter 4-kraki usnjen volan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.