Uporabno
124 ogledov

Ankilozirajoči spondilitis – obvladajte ga s fizioterapijo!

Medicofit Medicofit
Ali doživljate bolečine v hrbtenici in v sklepih? Ali se je gibljivost vaše hrbtenice zmanjšala in je postalo že vezanje čevljev misija nemogoče? Morda ste prejeli diagnozo ankilozirajoči spondilitis in zdaj iščete odgovore?

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je kronična vnetna bolezen, ki se najpogosteje kaže v vnetju sklepov medeničnega obroča in hrbtenice ter povzroča hude bolečine.

Gre za vrsto artritisa, ki se običajno začne v drugem ali tretjem desetletju življenja – okoli 30. leta. Ali ste vedeli, da ima bolezen tudi genetsko komponento? Več kot 90% pacientov je nosilcev gena HLA-B27.

To stanje ni le omejeno na fizične simptome, temveč vpliva tudi na vsakdanje življenje in kakovost življenja posameznika. Kljub temu pa obstaja rešitev, ki ne le lajša simptome ankilozirajočega spondilitisa, temveč tudi izboljšuje funkcionalnost in blaginjo posameznika - fizioterapija.

Fizioterapija ni le terapevtska tehnika, temveč tudi ključ do boljšega življenja za tiste, ki se soočajo z to zahrbtno boleznijo. S pomočjo strokovnjakov in prilagojenih programov fizioterapije v kliniki Medicofit pomagamo bolnikom, da dosežejo večjo gibljivost, zmanjšajo bolečino ter se v celoti bolje znajdejo v vsakdanjih aktivnostih.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Zakaj nastane ankilozirajoči spondilitis?

Kljub temu, da natančen vzrok te bolezni ni povsem jasen, so raziskave pokazale, da gre za kompleksen proces, ki vključuje genetske, imunske in okoljske dejavnike. Tukaj so nekateri ključni elementi, ki igrajo vlogo pri nastanku bolezni:

Genetski dejavniki: Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki imajo družinsko anamnezo, večjo nagnjenost k razvoju bolezni. HLA-B27 gen je eden od dejavnikov, ki se povezuje s povečanim tveganjem za nastanek bolezni.

Imunski odziv: Gre za avtoimunsko bolezen, kar pomeni, da imunski sistem napada lastne celice in tkiva. Vnetje, ki ga povzroči ta napad na sklepno tkivo, vodi v poškodbe in brazgotinjenje, kar lahko povzroči okorelost in bolečine v hrbtenici.

Dejavniki okolja: Čeprav je vloga okoljskih dejavnikov manj razumljena kot genetskih, se domneva, da okolje, vključno s prehrano in izpostavljenostjo okužbam, lahko sproži ali poslabša bolezen pri posameznikih, ki so genetsko nagnjeni k nastanku.

Poleg teh glavnih dejavnikov so raziskave še vedno v teku, da bi bolje razumeli vzroke ankilozirajočega spondilitisa. Pomembno je, da redno sodelujete s strokovnjaki za zdravljenje in spremljanje bolezni, saj lahko bolezen brez pravilne fizioterapevtske rehabilitacije vodi v nastanek nepovratne škode na vaši hrbtenici, ki lahko vodi tudi v kirurški poseg.

Kakšne simptome povzroča ankilozirajoči spondilitis?

Ankilozirajoči spondilitis je bolezen, ki ima številne raznolike simptome in klinične znake. Razumeti te simptome je ključno za pravočasno diagnozo in upravljanje s to boleznijo.

  • Bolečina v hrbtu: Značilna je vnetna bolečina v spodnjem delu hrbta, ki se običajno poslabša ponoči in zjutraj (po obdobju neaktivnosti) ter izboljša s telesno aktivnostjo. Ta bolečina v hrbtu je posledica vnetja sklepov v hrbtenici.
  • Jutranja okorelost: Bolniki pogosto doživljajo omejeno gibljivost hrbtenice, ki je najhujša zjutraj, kar je eden izmed najbolj motečih simptomov in običajno traja več 1 uro.
  • Omejena gibljivost: Postopno napredovanje bolezni vodi v omejevanje gibljivosti hrbtenice. Bolniki vedno težje obračajo trup in se nagnejo naprej – omejena je fleksija hrbtenice.
  • Bolečine in otekline v drugih sklepih: Čeprav je ankilozirajoči spondilitis predvsem bolezen hrbtenice, se lahko vnetje razširi na druge sklepe.

Ali ste vedeli, da se vnetje sprva začne v sakroiliakalnem sklepu (spodnji del hrbtenice), a se sčasoma razširja po hrbtenici navzgor, vse do prsnega koša in vratne hrbtenice.

Bolezen lahko povzroči tudi utrujenost in izgubo telesne mase, kar lahko še dodatno vpliva na splošno počutje bolnika.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Ali lahko bolezen povzroča zaplete?

Ankilozirajoči spondilitis, v kolikor ni pravilno zdravljen, lahko vodi v nastanek številnih zapletov. Najpogosteje se pojavijo:

  • Ankiloza hrbtenice: To je proces, pri katerem hrbtenica zakosteni in vodi do hude omejitve gibljivosti in deformacije hrbtenice - skoliozo ali kifozo.
  • Težave z dihanjem: Bolezen lahko omeji tudi dihalno funkcijo, kar je še posebej pomembno pri bolnikih s hudo obliko bolezni.
  • Vnetje oči: Uveitis je pogost zaplet, ki povzroča vnetje očesnih tkiv.
  • Bolezni srca in ožilja: AS lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, vključno s povečano verjetnostjo srčnega infarkta.

Pomembno je razumeti, da se s pravilnim zdravljenjem in upravljanjem lahko tveganje za te zaplete zmanjša. Redno spremljanje s strokovnjaki, upoštevanje fizioterapevtov in vodenje zdravega načina življenja so ključni dejavniki pri zmanjševanju tveganja za zaplete.

Kako diagnosticiramo akilozirajoči spondilitis?

Diagnoza ankilozirajočega spondilitisa zahteva skrbno preučevanje simptomov in klinične slike. Ključni koraki vključujejo:

Telesni pregled: S telesnim pregledom se poiščejo znaki omejitve gibljivosti hrbtenice.

Radiološke preiskave: Rentgenski posnetki hrbtenice razkrijejo značilne znake bolezni, kot sta sakroiliitis in ankiloza vretenc hrbtenice.

Slikovne preiskave z magnetno resonanco so občutljivejše od RT posnetkov in se uporabijo za odkrivanje zgodnjih vnetnih sprememb.

Pravočasna diagnoza je ključna za učinkovito obvladovanje bolezni in preprečevanje morebitnih zapletov.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Ali je ankilozirajoči spondilitis ozdravljiva bolezen?

Žal še vedno, kljub velikim napredkom v medicini, ne poznamo zdravila, ki bi bolezen popolnoma ozdravilo. Farmakološko zdravljenje vključuje zdravila, ki pomagajo obvladovati bolezen in izboljšati kakovosti življenja.

  • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Ta zdravila pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje ter so pogosto prva izbira za lajšanje simptomov.
  • Bolečinska zdravila: V primerih, ko NSAID niso dovolj, se uporabljajo močnejša bolečinska zdravila za obvladovanje nelagodja.
  • Biološka zdravila: Ta inovativna zdravila spreminjajo potek bolezni in so bila preboj v zdravljenju spondiloartritisev.

Zdravljenje je individualno prilagojeno vsakemu bolniku, z namenom upočasnitve napredovanja bolezni in izboljšanja kakovosti življenja. Vendar pa farmakološko zdravljenje ni edina rešitev. Ključno je, da se zdravila kombinirajo s sodobnimi fizioterapevtskimi tehnikami. Tehnike, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju gibljivosti vaše hrbtenice.

Celostno zdravljenje ankilozirajočega spondilitisa v kliniki Medicofit

V kliniki Medicofit smo zavezani k celostnemu zdravljenju ankilozirajočega spondilitisa, bolezni, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Naša predanost temu pomembnemu cilju izhaja iz razumevanja, da gre za doživljenjsko bolezen in da je potrebna skrbna, individualno prilagojena obravnava.

Celostni program je sestavljen iz štirih faz: diagnostični pregled, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Diagnostični pregled

Pri diagnostičnem pregledu je ključna celovita ocena mišično-skeletnega sistema. Začne se z natančnim pogovorom o trajanju težav, bolečinski intenziteti ter drugih morebitnih zdravstvenih težavah.

Nato sledi klinični pregled, kjer se ocenjuje stanje sklepov, preverja bolečinsko občutljivost, stabilnost, otekline in morebitno vnetje. Oceni se gibljivost sklepov, tako pasivno kot aktivno, da odkrijemo morebitne omejitve v hrbtenici.

Pomembno je tudi oceniti mišično moč, saj to pomaga ugotoviti morebitna neravnovesja. Posebna pozornost je namenjena pregledu sakroiliakalnih sklepov in hrbtenice, pa tudi merjenju obsega gibanja v kolčnih in ramenskih sklepih.

Fizioterapevt uporablja posebne teste za odkrivanje vnetja v sakroiliakalnih sklepih, kot so test »stiskanja« sakroiliakalnih sklepov, Gaenslenov test in Straight leg test.

V nekaterih primerih se lahko priporočijo slikovne preiskave, kot so rentgenski posnetki ali magnetna resonanca, za bolj podrobno oceno sklepov.

Na podlagi teh podatkov se oblikuje prilagojen program zdravljenja za vsakega posameznika, kar je ključnega pomena za izboljšanje vašega življenja.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Akutna fizioterapija

Ankilozirajoči spondilitis je progresivna bolezen, za katero trenutno še nimamo zdravila. Vendar je cilj našega fizioterapevtskega zdravljenja v kliniki Medicofit jasen: želimo zaustaviti napredovanje bolezni in izboljšati kakovost vašega življenja.

Naš pristop se osredotoča na lajšanje bolečin, zmanjšanje vnetja in izboljšanje funkcionalnosti hrbtenice. To pomeni, da se osredotočamo na ohranjanje gibljivosti hrbtenice, stabilnosti sklepov ter krepitvi mišic ob hrbtenici.

Poleg tega se osredotočimo na izboljšanje pljučne funkcije z aerobno vadbo in ohranjanjem premičnosti prsnega koša, kar je ključno za preprečevanje dihalnih težav.

Naši fizioterapevti uporabljajo različne terapevtske tehnike, vključno z manualno terapijo, mobilizacijo sklepov in instrumentalno terapijo. Te metode pomagajo odpraviti omejitve gibljivosti, napetost mišic in zmanjšanje bolečine.

Instrumentalna terapija z najsodobnejšimi napravami, kot so TECAR WINTECARE terapija, SUMMUS laser, 6D Action in elektrostimulacija HiTOP, izboljšuje prekrvavitev tkiv, spodbuja celični metabolizem in deluje protivnetno.

Ključni del našega pristopa je terapevtska vadba, ki okrepi mišice okoli hrbtenice, prsnega koša in drugih prizadetih sklepov.

Naši fizioterapevti spremljajo napredek posameznika in prilagajajo terapijo glede na spremembe v stanju. V sodelovanju z bolniki lahko dosežemo najboljše rezultate terapije.

Postakutna kineziologija

Kineziologija igra ključno vlogo pri obvladovanju ankilozirajočega spondilitisa, saj se osredotoča na gibanje in funkcionalno rehabilitacijo posameznika.

Naši kineziologi izvajajo temeljito oceno gibalnih vzorcev posameznika, merijo obseg gibov sklepov in ocenijo mišično moč ter držo.

Na tej podlagi razvijejo prilagojen vadbeni program, ki vključuje vaje za izboljšanje gibljivosti, krepitev mišic, izboljšanje drže ter splošno funkcionalno okrevanje. Vaje so vedno prilagojene posameznikovim potrebam.

Naši strokovnjaki redno spremljajo napredek posameznika med vadbo in prilagajajo vadbeni program glede na dosežene cilje. Naučili se boste pravilnih tehnik gibanja, ki zmanjšujejo obremenitve sklepov in mišic ter preprečujejo morebitne poškodbe.

Naš glavni cilj je izboljšanje vaše funkcionalnosti, kar bo olajšalo vsakodnevne aktivnosti, kot so hoja, dvigovanje predmetov in druge rutinske naloge.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Preventivna kinezioterapija

V kliniki Medicofit skrbimo za vas tudi po končani rehabilitaciji. Razvili smo poseben postrehabilitacijski program vadbe, ki bo poskrbel, da ohranjate optimalno funkcijo telesa.

Preventivna kineziološka vadba ima ključno vlogo pri obvladovanju in preprečevanju negativnih učinkov na gibljivost sklepov ter telesno funkcijo.

Z individualno prilagojenimi programi in pravilno tehniko vadbena vadba pomaga ohranjati aktivnost, zmanjšuje bolečine in preprečuje gibalne omejitve, ki se lahko pojavijo v naprednejših fazah bolezni.

Ker verjamemo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodimo od bolečin v hrbtenici do svobodnega gibanja in vašemu telesu povrnemo polno moč in optimalno funkcijo.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura

Interna medicina (6. izd., p. XXXVIII, 1693). (2022). Medicinska fakulteta; Buča.
Gravaldi LP, Bonetti F, Lezzerini S, De Maio F. Effectiveness of Physiotherapy in Patients with Ankylosing Spondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Healthcare (Basel). 2022 Jan 10;10(1):132.
Golder, V., & Schachna, L. (2013). Ankylosing spondylitis: an update. Australian family physician, 42(11), 780–784. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24217097/
Hanson, A., & Brown, M. A. (2017). Genetics and the Causes of Ankylosing Spondylitis. Rheumatic diseases clinics of North America, 43(3), 401–414. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28711142/
Martins, N. A., Furtado, G. E., Campos, M. J., Leitão, J. C., Filaire, E., & Ferreira, J. P. (2014). Exercise and ankylosing spondylitis with New York modified criteria: a systematic review of controlled trials with meta-analysis. Acta reumatologica portuguesa, 39(4), 298–308. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25351868/
Dagfinrud, H., Kvien, T. K., & Hagen, K. B. (2008). Physiotherapy interventions for ankylosing spondylitis. The Cochrane database of systematic reviews, 2008(1), CD002822. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002822.pub3
Sari, İ., Öztürk, M. A., & Akkoç, N. (2015). Treatment of ankylosing spondylitis. Turkish journal of medical sciences, 45(2), 416–430. https://doi.org/10.3906/sag-1401-79